Yapay zekâ tabanlı yapısıyla dikkat çeken bu sistemin sadece bir radar olmadığını vurgulayan Güçlüer, Fransa ve İtalya’nın da bu radarı Türkiye’den temin ettiğini belirtti. MURAD AESA sisteminin Milli Muharip Uçak KAAN’a entegre edileceğini de açıklayan Güçlüer, hava savaşlarındaki yeni konseptin erken tespit ve uzun menzilli füzelerle etkili vuruş olduğuna dikkat çekti.
Avrupa’nın Tercihi Türk Radarı Oldu
Dr. Eray Güçlüer, Türkiye’nin yerli radar teknolojisinde geldiği noktayı şöyle özetledi:
“İtalya ve Fransa’ya biz AESA radarı sattık. Bu devletler de normalde radar üretiyor. Ama bizim ürettiğimiz MURAD AESA Radarı sadece bir radar değildir. Bu yapay zekâ temelli bir radar sistemidir.”
Yapay Zekâ Destekli Savaş Gücü
Güçlüer, MURAD sisteminin savaş sahasında üstlendiği çoklu rolü şu sözlerle aktardı:
“Hedefleri tespit ediyor, önceliklendiriyor, hedef vurulacak ise mühimmatı yönlendiriyor. Çok yönlü fonksiyonları var bu radar sisteminin.”
Milli Muharip Uçak KAAN’a Murad AESA Radar Gücü
Milli Muharip Uçak KAAN için de bu teknolojinin kullanılacağını vurgulayan Güçlüer, geleceğin hava muharebelerini şöyle tanımladı:
“MMU KAAN’a da bu radar sistemi entegre edilecek/takılacak. Artık hava-hava muharebeleri/hava savaşları konsepti değişti. İt dalaşı falan yok. Kim önce kimi tespit edecek? Kim önce kimi vuracak? Artık buna döndü.”
Türkiye, Radar Sistemlerinde Avrupa’nın Çok Ötesinde
Güçlüer, Türkiye’nin radar teknolojilerindeki üstünlüğünü ise şu çarpıcı ifadeyle ortaya koydu:
“Bu sistem burun radarı olarak da kullanıldığından böylece uçaklarımız yaklaşık 250 km menzilden düşman uçağını, düşman aracını/S/İHA sistemlerini görebiliyor. En gelişmiş teknolojiye sahip olduğu düşünülen Avrupa bile bizden bu sistemi talep edip aldığına göre Türkiye radar sistemlerinde Avrupa’nın çok daha üst seviyesindedir anlamına gelir.”