Ülkemizdeki gençlerin spor branşları içerisinde gözbebeği konumunda olan dal; Futbol. Birçok spor branşı içerisinde en çok tercih edilen alan olan Futboldan sonra Basketbol, Voleybol, Yüzme ve Dövüş sporları geliyor.. Futbola, basketbola, voleybola, dövüş sporlarına bakış açısından daha çok; Bu branşlara ilgi gösteren gençler, yeterinde düzenli besleniyor mu ? Antrenman bilgisi, Disiplin noktası, mental sağlıkları ve ailelerinin çocuklarının spora yönelimine yönelik bakış açısı önemlidir.
Erken yaşlarda çocuklara spor kültürü aşılanarak, onların mental anlamda kendilerini daha zinde hissetmeleri sağlanmalıdır..
Birçok Gencin Hayali Futbol
Ülkemizde birçok genç, spor branşları içerisinde en çok futbola yoğun ilgi gösteriyor. Eğitim süreciyle birlikte, hayalinin peşinden de koşan gençler , birgün kendilerini görmek istedikleri forma dışında, yeterince formdalar mı ? Disiplinliler mi ? Mental anlamda güçlüler mi ? Ailelerinden gerekli desteği alıyorlar mı ? Hep birlikte bunlara bir göz atalım..
Bir Isırık Yumuşacık Susamlı Ekmek, Spor Hayalinin Elektrik Kesintisi Gibidir
Ülkemizde bu noktada yapılan 2 örnek arastırmayı sunalım. Areda Piar tarafından, gençlerin fast food tüketimine yönelik arastırmada, %75.2’sinin fast food la beslendiğini ve bunun özellikle hamburger olduğunu ortaya koymuşlardı. Diğer bir üniversite öğrencilerine yönelik araştırmada %74.5’inin fast fooda yöneldiği tespit edildi. Hem ailelerimizin , hem eğitim kurumlarının , hem spor kulüplerinin bu noktada göstereceği mücadele çok önemlidir. Gözümüzü ve hevesimizi doyuran susamlı ekmekler, fast foodlar, renkli spor hayalimizi bir anda söndürüp yerini karanlığa bırakabilir.
Kılavuzumuz Mental Sağlık Olmalı, Hedefimiz Spor
Basketbola, voleybola, yüzme sporlarına, dövüş sporlarına ve en popüler branş olarak ilgi duyulan futbola kendini adamak isteyen gençlerin önündeki en büyük engellerden biri : Mental Problemler. Yaşadıkları kaygı düzeylerini ve stres yönetimlerini iyi derecede yapabilmeleri için muhakkak işin uzmanından , aile üyelerinden ve spor kulüplerinden destek almalılar. Antrenman bilgisi, düzenli beslenme, düzenli uyku, disiplin noktalarında her bir süreci iyi yönetebilmek için muhakkak kendilerine bunu kılavuz edinmeleri gerekir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 10-19 yaş aralığındaki her 7 gençten birinin ruh sağlığının iyi olmadığını gösteren araştırması mevcut. Euronews’in sunduğu bir habere göre; Dünya genelinde son yıllarda ruhsal problemler sebebiyle hastaneye yatış yüzdesının %65 olması ve genç kitlenin bu dilimde çoğunluğu oluşturması mevcuttu. Bu verilere baktığımız da öncelikle mental sağlımıza yatırım yapmamız gerektiğini görüyoruz.
Sonuç
Ülkemiz gençlerinin , sahip olduğu hayallerin öncesinde , kendilerine disiplin, düzenli beslenme alışkanlıkları, stres yönetimi , spor kültürü noktasında yapacakları yatırım uzun maratonlu bir yolda onlar için besleyici bir unsur olucaktır. Disiplinin olmadığı , düzenli beslenmenin düzensiz olduğu, mental ruh sağlığının yapıaln çalışmalarca sağlıksız olması, aile bireyleriyle-gençler arasındaki ekseniyetin kuvvetle ihtimal düşük olması , spora gönül vermek isteyen birçok gencin kendi varlığında birçok gol yemesine sebebiyet vericektir.
Neler Yapılabilir ?
Düzenli beslenme, disiplin, aile bağları, mental sağlık gibi alanlarda belediyeler tiyatro oyunları, belgesel yarışmaları, bilgilendirici bültenler paylaşabilirler. Sosyal medya platformlarından bilişim kurumlarımız desteğinde tüm bu konularda içerik üreticiğiliği yapılabilir. Takım sporlarının tümünde , takım içindeki kişilere bu noktalarda destek verilebilir. Beden kitle endeksi ölçümleri yapılır, sporcuların saha ıcındeki iletişimleri ve antrenman alanındaki becerileri, fiziksel ve mental anlamda kuracağı bağlantının kendisini ne noktaya getireceği ayrıntılı şekilde irdelenmelidir. Gece hayatı, aile ile olan ilişkileri, çevresel faktörlerde incelenmelidir. Özellikle medya alanında sporcuların başarılarından , sahip oldukları özelliklerden ve eksiklikleri neticesinde özel dosyalar oluşturulmalı ve programlar üretilmelidir. Sporcuların ailelerinin ziyarete gidilip , çocuklarıyla olan bağlantıları, futbolda taktiksel ve teknik anlamda oyuncunun kulübe bağlılığı, artıları ve eksılerı, mental anlamda dusunduğunu uygulayıp, uygulayamaması.. Tüm bu süreçler kazanım elde eteye yönelik çalışmalardır..