Avrupa Parlamentosu , “AB’nin İsrail’in Gazze’yi ele geçirme planına yanıtı, etkili insani destek sağlanması ve esirlerin kurtarılması” başlıklı oturumda adeta ikiye bölündü. Milletvekilleri arasında, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına dair görüş ayrılıkları sert tartışmalara yol açtı.
Bazı milletvekilleri, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya destek verirken; diğerleri Avrupa Birliği’ni , İsrail ile Ortaklık Anlaşması’nı sonlandırmaya ve Gazze halkına yönelik katliamları durdurmak için daha güçlü adımlar atmaya çağırdı.
İsrail ve Filistin Bayrakları Gerginlik Yarattı
Oturumda Filistin’e destek amacıyla kefiye takan ve Filistin bayrağı rozeti taşıyan milletvekilleri, sağ eğilimli temsilcilerden tepki gördü. Aşırı sağcı ECR grubundan Finlandiyalı Sebastian Tynkkynen, “Biz de İsrail bayraklarıyla gelmeliyiz” diyerek tepkisini dile getirdi.
Sol gruptan İrlandalı milletvekili Lynn Boylan ise geçmişte Genel Kurul’da Ukrayna bayraklarıyla yapılan konuşmaları hatırlatarak, çifte standart eleştirisinde bulundu.
Protesto ve Sessiz Dakikalar
Oturuma sık sık müdahale eden Başkan Sophie Wilmes, tansiyonun yükseldiğini kabul ederek, “konunun hassas olduğunu, herkesin sabrının tükendiğini” ifade etti.
Bazı milletvekilleri ise konuşma sürelerini sessiz kalarak, AB’nin “soykırım karşısındaki sessizliğini” protesto etmek için kullandı.
İsrail ile Ortaklık Anlaşmasına Tepki
Sosyalistler ve Demokratlar grubundan Iratxe Garcia Perez, Avrupa Komisyonu’nun İsrail ile Ortaklık Anlaşması’nı gözden geçirme kararını yetersiz bulduğunu belirterek, “Bir an önce bu ortaklık sonlandırılmalı. Bir Avrupalı olarak tarihin yanlış tarafında yer aldığım için utanmak istemiyorum” dedi.
Yeşiller Grubu’ndan Benedetta Scuderi de İsrail’i savunan vekillere yönelik, “Çocukları öldürmenin izahı olamaz” ifadeleriyle tepki gösterdi.
Milletvekillerinden AB’ye Açık Çağrılar
Avrupa’yı Yenile ( grubundan Belçikalı vekil Hilde Vautmans, “Donald Trump bile çocukların yaşadığı acıların sorumlusunun İsrail olduğunu kabul etti” diyerek İsrail’e yönelik insan hakları ihlalleri konusunda artık harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.
Yeşiller Grubu’ndan Danimarkalı Villy Sovndal ise, “Daha fazla kanıta ihtiyacımız yok” diyerek ortaklık anlaşmasının derhal feshedilmesini istedi.
Sol gruptan Portekizli Joao Oliveira ise, Netanyahu’nun söylemlerini tekrarlayan vekilleri, “İsrail’in suçlarına ortak olmakla” suçladı.
“Nekbe Devam Ediyor”
Filistin asıllı Fransız vekil Rima Hassan, ailesinin 1948 Nekbe olaylarının kurbanı olduğunu belirttiği konuşmasında, “Bugün Gazze’de yaşananlar Nekbe’nin devamıdır. Artık sözler değil, eylemler önemli. Filistin’deki bir cerrah, bana yapılacak tek şeyin ‘sivil itaatsizlik’ olduğunu söyledi” dedi.
Halktan Harekete Geçmesi İstendi
Renew grubundan Irak asıllı İsveçli vekil Abir Al Sahlani, AB’nin kararını halkın protestolarına bağlayarak, “Tarihi belirleyen bir an içindeyiz. Milletvekillerine yazın, hükümetlerinizi arayın, baskıyı artırın. İsrail ile Ortaklık Anlaşması’nın durdurulması için mücadele edin” çağrısında bulundu.
Bu Haberi Nasıl Okumalıyız ? Avrupa Parlamentosunda Fikir Ayrılıkları Sürecinin Şifreleri Neler ?
Avrupa Parlamentosu’nda Gazze konusunda fikir ayrılıkları yeni değil, daha önceki çatışmalarda da yaşandı.
İsrail’e destek veren vekiller, genellikle güvenlik ve terörle mücadele argümanlarına dayanıyor.
Filistin’e destek veren vekiller, özellikle sivillere yönelik saldırılar ve insani krizler üzerinden İsrail’e karşı eleştiriler getiriyor.
Bugüne kadar bu tartışmaların sonucu genelde AB düzeyinde yaptırım veya güçlü siyasi adım atılmadan, sadece çağrılar ve tavsiye kararları ile sınırlı kaldı.