Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 26 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi ile Türkiye’nin yüksek teknolojili ürünlerde küresel lider olma hedefini ortaya koyduğunu açıkladı. Bakan Kacır, Pendik’te açılan Yetkinlik Geliştirme ve İstihdam Merkezi (YETGİM) töreninde yaptığı konuşmada, strateji belgesinin sanayi üretiminde tam bağımsızlık vizyonunu taşıdığını belirtti.
YETGİM ile Nitelikli İş Gücü Yetiştirilecek
Kacır, Pendik YETGİM’in sanayi ve hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli bireyleri yetiştirmek ve eğitimle istihdam arasında köprü kurmak amacıyla kurulduğunu söyledi. Merkezin gençlere yeni fırsatlar sunarak işletmelerin yetkin iş gücü ihtiyacını karşılayacağını vurgulayan Bakan, “Sanayi ve teknoloji alanlarında geleceğin yetkinliklerini gençlerimize kazandırmak, Türkiye Yüzyılı’nın anahtarıdır.” dedi.
Türkiye Yüzyılı Vizyonuyla Kalkınma Hamleleri
Son 22 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin üretim ve teknoloji alanında önemli mesafeler kat ettiğini aktaran Kacır, ulaştırmadan sağlığa, savunma sanayiinden turizme kadar birçok alanda altyapının güçlendirildiğini söyledi. Araştırma ve inovasyon ekosisteminin adeta sıfırdan inşa edildiğini belirten Bakan, Türkiye’nin küresel üretim ve teknoloji geliştirme üslerinden biri haline geldiğini ifade etti.
Dijital Dönüşüm ve Mesleki Eğitimde Büyük Adımlar
Kacır, İstanbul ve Kocaeli’de açılan yazılım okulları ve meslek liseleri ile gençlerin dijital becerilerinin artırıldığını dile getirdi. 85 meslek lisesi ve 23 meslek yüksekokulunda sanayinin ihtiyaç duyduğu teknik elemanların yetiştirildiğini belirten Bakan, Kalkınma Ajansları aracılığıyla mesleki eğitime 2,6 milyar lira destek sağlandığını açıkladı.
Pendik YETGİM’in Teknoloji ve Sanayiye Katkısı
İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 63 milyon lira desteğiyle kurulan Pendik Yetkinlik Geliştirme ve İstihdam Merkezi’nde otomasyon, kalite kontrol, endüstriyel yazılım ve yalın mühendislik gibi alanlarda eğitim verileceği belirtildi. Şu ana kadar 276 genç burada eğitim aldı, hedef ise 1500 genci mesleğe kazandırmak.
2030 Stratejisi Kapsamında Sanayi ve Teknoloji Kolejleri Kurulacak
Bakan Kacır, 2030 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi kapsamında eğitim modeli ile sanayinin ihtiyaçlarına uygun iş gücünün yetiştirileceği Sanayi ve Teknoloji Kolejleri kurulacağını söyledi. Ayrıca illere ve bölgelere özgü sektörel yetkinlik haritaları hazırlanarak, dijital beceri eğitimleri ve yaşam boyu öğrenme programlarıyla insan kaynağının sürekli geliştirilmesi planlanıyor.
Üniversite-Sanayi İş Birliği Güçlendirilecek
AR-GE merkezleri, teknoparklar ve sanayi kuruluşları arasında bilgi ve insan kaynağı akışını artırmayı hedeflediklerini dile getiren Bakan Kacır, Türkiye’yi küresel arenada hak ettiği konuma taşımak için insan kaynağı yatırımlarına devam edeceklerini vurguladı.
Törene Katılım ve YETGİM Gezisi
Bakan Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Behiye Eker, Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, Pendik Kaymakamı Mehmet Yıldız ve İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ziya Taşkent’in katıldığı törende Bakan Kacır, YETGİM’i gezerek yetkililerden bilgi aldı.