Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
reklam
reklam

Türk Havacılık Ve Uzay Sanayisinden , Göklerde İstikbal , Güvenlikte Gövde Gösterisi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), önümüzdeki 10 yıl içinde 500 adet KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ uçağı, 350 adet GÖKBEY ve ATAK-2 helikopteri ile 600 adet ANKA ve AKSUNGUR İHA üretmeyi planlıyor. Genel Müdür Mehmet Demiroğlu, HÜRJET’in İspanya’ya ihraç edileceğini, KAAN’ın ise 2028-2029’da Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edileceğini açıkladı. HÜRKUŞ, sertifikalı ilk Türk uçağı olarak ihracata başladı. GÖKBEY’in motoru yerli imkânlarla geliştiriliyor. 2024 yılı için 4,3 milyar dolarlık üretim ve 1,4 milyar dolarlık ihracat hedeflenirken, 2035 yılında 10,5 milyar dolar ciro ve 20 binin üzerinde istihdam hedefleniyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), önümüzdeki 10 yıl içinde

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), önümüzdeki 10 yıla yayılan dev üretim planlarını kamuoyuyla paylaştı. KAAN, HÜRJET, HÜRKUŞ, ANKA ve GÖKBEY gibi özgün platformlar, Türkiye’nin havacılık vizyonunda kritik rol oynayacak.

KAAN Üretimi Hız Kazanıyor

TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Kahramankazan’daki tesislerde medya temsilcilerine yaptığı sunumda, beşinci nesil savaş uçağı KAAN için üretim sürecinin hızla ilerlediğini söyledi. 2025 sonu itibarıyla ikinci prototipin, 2026 başında ise üçüncü prototipin uçurulması planlanıyor.

2025 yılı içinde en az iki KAAN’ın havalanması hedeflenirken, bu sayının üçe çıkarılması planlanıyor. 2028 sonu veya 2029 başında Türk Hava Kuvvetleri’ne KAAN savaş uçağının teslimatı başlayacak. KAAN’a yurt dışından da yoğun ilgi var; özellikle Suudi Arabistan ve Endonezya projeye yüksek düzeyde ilgi gösteriyor.

HÜRJET NATO’ya Açılan Kapı Olabilir

Jet eğitim uçağı HÜRJET, Türkiye’nin eğitim uçağı ihtiyacını karşılamanın ötesine geçerek, uluslararası alanda da dikkat çekti. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 16 adet sipariş alınırken, İspanya’nın da eğitim uçağı ihtiyacı için HÜRJET’i seçtiği belirtildi.

2027 yılında Türkiye’ye, 2028 yılında ise İspanya’ya teslimatlar başlayacak. Demiroğlu, “HÜRJET’i NATO’nun eğitim uçağı yapalım diye elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

HÜRKUŞ’ta Sertifikalı Başarı ve İhracat

Modern donanımı ve sivil-askerî kullanım kabiliyetiyle dikkat çeken HÜRKUŞ, EASA ve Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden sertifika alan ilk Türk uçağı oldu. 55 adetlik sipariş kapsamında, ilk 10 uçak 2025 yılında, geri kalan 45 uçak ise 2027 yılına kadar teslim edilecek.

GÖKBEY ve ATAK-2 ile Millî Helikopter Atılımı

Genel maksat helikopteri GÖKBEY, TUSAŞ’ın özgün ürünleri arasında yer alıyor. Transmisyon sistemleri millî imkânlarla geliştirilen helikopterin motoru da iki yıl içinde hazır hale gelecek. ATAK-2 ile birlikte toplamda 350 adet helikopterin üretimi planlanıyor.

ANKA ve AKSUNGUR’da İHA Hedefi 600

TUSAŞ, 600 adet insansız hava aracı  üretmeyi planlıyor. ANKA’nın farklı versiyonları ve AKSUNGUR ile birlikte Türkiye’nin insansız sistemler alanındaki gücünün daha da artması bekleniyor.

10 Yıllık Dev Üretim Planı: 1.450 Platform Teslimatı

TUSAŞ, 2034 yılına kadar toplam 500 uçak (KAAN, HÜRJET, HÜRKUŞ), 350 helikopter (GÖKBEY, ATAK-2) ve 600 İHA (ANKA, AKSUNGUR) üretmeyi hedefliyor. 2024 yılı itibarıyla şirketin sipariş portföyü 18,4 milyar dolara ulaştı. Bu yıl 4,3 milyar dolarlık üretim yapılması, bunun 1,4 milyar dolarlık kısmının ise ihraç edilmesi öngörülüyor.

Bu yıl içerisinde 1.450’den fazla platformun teslimatı planlanıyor.

TUSAŞ’ın 2035 Hedefi: 10,5 Milyar Dolar Ciro

Demiroğlu, 2035 yılına kadar ciro hedeflerinin 10,5 milyar dolar olduğunu, çalışan sayısının da 20 binin üzerine çıkmasının planlandığını açıkladı. TUSAŞ, son 5 yılda 15,2 milyar dolarlık yeni kontrat imzaladı ve bugün itibarıyla 94 ülkede ürünleriyle yer alıyor.

KAAN ve HÜRJET İçin Yerli Motor Zorunluluğu

Demiroğlu, hem KAAN hem de HÜRJET için yerli motor üretiminin stratejik önemine vurgu yaptı: “KAAN’ı yapmak zorundayız. KAAN’ın motorunu da yapmak zorundayız. Aynı durum HÜRJET için de geçerli.”

TUSAŞ, Türkiye’nin Havacılık Lokomotifi Olmayı Sürdürüyor

16 bine yakın mühendis ve teknik elemanın görev yaptığı TUSAŞ, özgün ürün geliştirme, havacılık yapısalları ve yüksek teknoloji savunma sistemleri alanlarında Türkiye’yi dünyanın sayılı ülkeleri arasına taşımayı hedefliyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi-Özel Haberi