Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 81 il için başlattığı Yerel Kalkınma Hamlesiyle hangi iller bazında, hangi noktalarda yatırımı teşvik edecek?
Yerel Kalkınma Hamlesi Hangi Mesajı Verecek?
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıklamasına göre, programla birlikte iller arası gelişmişlik farklarının azaltılması, yerel istihdamın artırılması ve rekabet gücünün desteklenmesi hedefleniyor. Program her il için dört öncelikli yatırım konusu çerçevesinde yürütülecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, programı “81 ilimiz için devrim niteliğinde bir adım” olarak nitelendirerek şu ifadeleri kullandı:
“Her ilimizin potansiyelini harekete geçireceğiz. Bu yatırımlarla istihdam artacak, üretim canlanacak, illerimizin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesi yükselecek. Türkiye Yüzyılı kalkınmanın yüzyılı olacak.”
GEKA Bölgesinde Neler Olacak?
Program kapsamında Denizli, Aydın ve Muğla illerinde yapılacak yatırımlar, Güney Ege Kalkınma Ajansı koordinasyonuyla desteklenecek. GEKA Genel Sekreteri Ümit Gülyağı, yapılacak başvurularla ilgili şu bilgileri verdi:
“Yeni yatırımlar ile mevcut üretim kapasitesinde en az %75 artış ve kayıtlı istihdamda en az %50 artış sağlayan projeler desteklenecek. Her başvuru için tam fizibilite raporu hazırlanması zorunlu olacak.”
GEKA, başvuruların ön incelemesini yapacak ve uygun projeler Yerel Kalkınma Hamlesi Değerlendirme Komitesi tarafından değerlendirilecek.
Yatırımcılara Sunulacak Teşvikler
Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında yatırımcılara sunulacak destekler şöyle:
-
Vergi indirimi
-
KDV istisnası
-
Yatırım yeri tahsisi
-
Gümrük vergisi muafiyeti
-
Yatırım tutarının %5’i ve 240 milyon TL’ye kadar nakdi destek
-
Yatırım tutarının %20’si ve 240 milyon TL’ye kadar faiz/kar payı desteği
Projeler, TUYSGM tarafından teşvik sistemi prosedürleri çerçevesinde izlenecek.
Denizli, Aydın ve Muğla’da Desteklenecek Yatırım Alanları
GEKA bölgesindeki iller için belirlenen dört öncelikli yatırım alanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilan edilen Yerel Yatırım Konuları Listesi Tebliği ile duyuruldu. Bu kapsamda;
-
Denizli: Makine imalatı, tekstil ürünleri üretimi, yenilenebilir enerji ekipmanları, medikal teknolojiler
-
Aydın: Tarımsal sanayi, gıda işleme, biyoteknoloji, jeotermal enerji teknolojileri
-
Muğla: Turizm teknolojileri, ahşap ve mobilya sanayi, balıkçılık ve su ürünleri işleme, çevre teknolojileri
Belirlenen sektörlerde yapılacak yatırımlar, devlet desteklerinden öncelikli olarak yararlanacak.
Başvurular İnternet Üzerinden Yapılacak
Başvurular, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın internet tabanlı başvuru sistemi üzerinden çevrim içi olarak yapılacak. Projelerin öncelikli yatırım konuları ile uyumu ve gerekli koşulları taşıyıp taşımadığı GEKA tarafından kontrol edilecek.