Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Organ Bağışında Dijital Devrim: e-Devlet’ten Tek Tıkla Hayat Kurtar

Organ bağışında dijital dönem başladı. e-Devlet ve e-Nabız üzerinden kolayca organ bağışı yapılabilecek. Yakınlara öncelik tanınacak, bağış süreci hızlanacak.

Organ bağışında dijital dönem başladı. e-Devlet ve e-Nabız üzerinden kolayca

Organ bağışı artık e-Devlet ve e-Nabız üzerinden kolayca yapılabilecek. Sağlık Bakanlığı, dijitalleşme adımlarına bir yenisini daha ekledi. Yeni düzenlemeyle birlikte vatandaşlar, birkaç tıkla organ bağışçısı olabilecek. Ayrıca bağış yapan kişilerin yakınlarına, ihtiyaç halinde öncelik sağlanacak.

Organ bağışında dijital dönem başılad

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Hasan Basri Velioğlu, TBMM’de kabul edilen yeni sağlık düzenlemesiyle birlikte organ bağışı sürecinde büyük bir değişiklik yaşandığını duyurdu. Artık vatandaşlar, e-Devlet ve e-Nabız üzerinden çok daha kolay bir şekilde organ bağışında bulunabilecek.

“Organ bağışı için iki tanık gerekiyordu, artık tek tık yeterli”

Velioğlu, daha önce organ bağışçısı olmak isteyen kişilerin bir sağlık kurumuna gitmesi, iki tanık huzurunda form doldurup imzalaması gerektiğini hatırlattı. Ancak yeni sistemle bu süreç dijital ortama taşındı. Şimdi, 18 yaşını doldurmuş ve akıl sağlığı yerinde olan herkes, e-Devlet veya e-Nabız üzerinden başvurusunu yapabilecek.

Her bağış hayat demek: 30 bin kişi nakil bekliyor

Türkiye, canlı organ nakillerinde dünya sıralamasında üst sıralarda yer almasına rağmen, vefat sonrası organ bağışı oranlarında oldukça geride. Velioğlu bu konuda şu sözleri kullandı:
“Maalesef vefat sonrası bağışla yapılan nakillerde dünyaya göre çok gerilerdeyiz. Oysa ülkemizde 30 bine yakın kişi hayata tutunmak için organ nakli bekliyor.”

Bağışçıya yakınlarına özel öncelik

Yeni düzenlemede dikkat çeken maddelerden biri de bağışçıların birinci derece yakınlarına verilen öncelik oldu. Velioğlu bu konuyla ilgili olarak,
“Vefatından sonra organları nakledilen bağışçıların eş ve birinci derece yakınlarına, organ nakline ihtiyaçları olması halinde, acil hastalardan sonra gelmek üzere, öncelik verilecek” ifadelerini kullandı.

Kiminle paylaşmak istersen sen seçiyorsun

Vatandaşlar, organ bağışçısı olduktan sonra bu bilgiyi kimlerle paylaşmak istediklerine de kendileri karar verecek. Bu yenilik sayesinde bağışçılar hem bağış sürecini yönetebilecek hem de bilgilendirme sürecinde söz sahibi olacak.

Gönüllülük esası korunuyor

Yeni sistem gönüllülük esasını ortadan kaldırmıyor. Tıpkı eski yöntemde olduğu gibi, bağış tamamen bireyin iradesine bağlı olarak gerçekleşiyor. Sadece bağış süreci dijitalleştirilerek hızlandırılmış oluyor.

Dayanışmayı güçlendiren bir adım

Sağlık yetkililerine göre bu uygulama sadece sağlık sistemini değil, toplumun dayanışma duygusunu da güçlendirecek. Velioğlu, “Bu uygulama inanıyorum ki toplumsal dayanışmayı artıracak” diyerek, sistemin sosyal etkilerine de dikkat çekti.

e-Nabız ve e-Devlet’te bağış ekranı hazır

Vatandaşlar, TC kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yaptıkları e-Devlet ya da e-Nabız platformunda yer alan “Organ Bağışı” sekmesinden işlemi saniyeler içinde tamamlayabilecek. Tüm süreç Sağlık Bakanlığı kontrolünde yürütülecek.

Hedef: Vefat sonrası bağışları artırmak

Canlı vericiden yapılan nakillerde oldukça başarılı olan Türkiye, vefat sonrası organ bağışlarında istenilen seviyeye ulaşamadı. Bu düzenleme ile hedef, özellikle beyin ölümü gerçekleşen vakalarda bağış oranını artırmak.

Dijital başvuru nasıl yapılacak?

Organ bağışçısı olmak isteyenler, şu adımları takip ederek işlemini gerçekleştirebilecek:

  1. e-Devlet veya e-Nabız hesabına giriş
  2. “Organ Bağışı” sekmesini seçme
  3. İlgili formu dijital ortamda doldurup onaylama
  4. Hangi yakınlara bilgi verileceğini belirtme

Tüm süreç birkaç dakika içinde tamamlanıyor ve vatandaşın organ bağışçısı olduğu bilgisi sağlık sistemine anında kaydediliyor.

Gönüllü bağışçılara teşekkür belgesi

Sisteme kayıt olan vatandaşlar isterlerse PDF formatında bir “Organ Bağışı Gönüllüsü” belgesi indirebilecek. Bu belge herhangi bir yasal zorunluluk taşımıyor ancak vatandaşın niyetini ve gönüllülüğünü belgeleyen bir sembol taşıyacak.

Sağlık Bakanlığı’ndan farkındalık kampanyası

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte Sağlık Bakanlığı’nın, organ bağışına yönelik bir kamu spotu ve bilgilendirme kampanyası başlatacağı öğrenildi. Kampanya ile özellikle genç bireylerin sürece dâhil edilmesi hedefleniyor.

Aile onayı hâlâ geçerli

Türkiye’de vefat sonrası organ bağışı için kişinin önceden onay vermesi yeterli olmuyor. Aile bireylerinin onayı da gerekli. Ancak dijital sistemde yapılan kayıtlar, ailenin ikna edilmesi sürecinde büyük bir avantaj sağlayacak.

Organ bağışıyla ilgili yanlış bilgilerle mücadele edilecek

Toplumda organ bağışıyla ilgili oluşan önyargılar ve şehir efsanelerinin de bu kampanya sürecinde ele alınması planlanıyor. Uzman doktorlar, bağışçılık sürecinin tamamen şeffaf ve denetimli olduğunu vurgulayarak yanlış bilgilere karşı mücadele edecek.

Tüm süreç denetim altında

e-Devlet ve e-Nabız üzerinden yapılan başvurular Sağlık Bakanlığı sistemlerine entegre şekilde çalışıyor. Bağışçı bilgileri, yalnızca yetkili sağlık kuruluşları tarafından görülebiliyor ve sıkı şekilde korunuyor.

Hayat kurtarmak artık sadece birkaç tık uzağınızda

Organ bağışına dijital kolaylık getiren bu yeni uygulama sayesinde hayat kurtarmak artık çok daha erişilebilir bir hale geldi. Sağlık yetkilileri, her bireyin bu konuda sorumluluk almasını ve sistem üzerinden bağışçı olmasını teşvik ediyor.