Haziran ayının ilk yarısında başlayan ve etkisini zaman zaman artıran aşırı sıcak hava dalgaları, Akdeniz ve Türkiye’de yeniden kendini göstermeye başladı. Türkiye genelinde 25 Temmuz itibarıyla hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin 6-12 derece üzerinde seyretti. En yüksek sıcaklık 50,5 dereceyle Şırnak’ın Silopi ilçesinde ölçülürken, Mardin Kızıltepe 49,6 derece, Cizre 49,4 derece ve Nusaybin 49,3 dereceyle onu takip etti. Toplamda 6 ayrı ölçüm istasyonunda 49 derecenin üzerinde sıcaklıklar kaydedildi.
Avrupa’da Sıcaklık Rekorları Kırıldı
Yunanistan’ın Mora Yarımadası’nda Skala bölgesi 46 dereceye ulaşarak rekor kırarken, Rodos Adası’ndaki Lindos kasabasında 43,6 derece ölçüldü. Arnavutluk’un Avlonya kenti 42,4 dereceyle yeni bir zirveye ulaşırken, Saraybosna’da sıcaklıklar 39 dereceyi gördü. İskandinav ülkelerinde, özellikle Finlandiya’da 14 gün üst üste 30 derece sıcaklık kaydedildi. Bu durum, 1961 yılından bu yana ilk kez yaşanıyor. İsveç’te de gündüz sıcaklıkları 30, gece sıcaklıkları ise 23 dereceyi aştı.
Asya Ülkeleri de Kavruluyor
Güneydoğu Asya’da da sıcaklıklar rekor seviyelere ulaştı. Tayland’ın Chawang bölgesinde 36,5 derece, Filipinler’in Mindanao Adası’nda 36,2 derece, Endonezya’nın Palu şehrinde 37 derece ve Japonya’nın kuzeyindeki Otaru bölgesinde 34 derece sıcaklık ölçüldü. Japonya’nın birçok bölgesinde 30 derecenin üzerinde sıcaklıklar kaydedildi.
ABD ve Orta Doğu’da Tehlikeli Sıcaklık Koşulları
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), yüksek basınç etkisiyle ülkede tehlikeli sıcaklık koşullarının süreceği uyarısında bulundu. Irak’ın başkenti Bağdat’ta sıcaklıkların 49 dereceye ulaşması bekleniyor. Aynı şekilde Mısır, Umman ve Orta Doğu’nun birçok bölgesinde de sıcak hava etkisini sürdürüyor.
Akdeniz’de Deniz Suyu Sıcaklıkları da Artışta
Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden iklim bilimci Rebecca Emerton, Ege Denizi dahil olmak üzere Akdeniz’in büyük bir bölümünde deniz yüzeyi sıcaklıklarının normalin oldukça üzerinde olduğunu belirtti. 22 Temmuz verilerine göre, Ege Denizi’nde deniz yüzeyi sıcaklığı, 1992-2020 ortalamasına göre 3 derece daha sıcak ölçüldü. 20-26 Temmuz haftasında, Doğu Akdeniz havzasında deniz sıcak hava dalgası etkisinin hem kapsam hem yoğunluk açısından arttığı ifade edildi.
Küresel Sıcaklık Ortalaması da Yükseldi
Copernicus verilerine göre, 22 Temmuz itibarıyla dünya genelindeki yüzey sıcaklık ortalaması 16,64 dereceye ulaşarak, 1992-2020 dönemi ortalamasının 0,38 derece üzerine çıktı. Bu durum, küresel ısınmanın etkilerini açık şekilde ortaya koyarken, sıcak hava dalgalarının gelecekte daha sık ve daha yoğun yaşanabileceğine işaret ediyor.