Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İsrail Meclisinde 1967’de Başlayan İşgale Gönderme

İsrail Meclisi (Knesset), bugün gerçekleştirdiği oturumda, işgal altındaki Batı Şeria’nın İsrail topraklarına ilhak edilmesi yönünde hükümete çağrıda bulunan tartışmalı bir kararı oyladı.

İsrail Meclisi (Knesset), bugün gerçekleştirdiği oturumda, işgal altındaki Batı Şeria'nın

İsrail Meclisi (Knesset), bugün gerçekleştirdiği oturumda, işgal altındaki Batı Şeria’nın İsrail topraklarına ilhak edilmesi yönünde hükümete çağrıda bulunan tartışmalı bir kararı oyladı.

“Batı Şeria, İsrail’in ayrılmaz parçası” iddiası

Kabul edilen karar metninde, Batı Şeria’nın “Yahudi halkının tarihi, kültürel ve manevi anavatanı” olduğu ileri sürülerek, bölgenin İsrail topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğu iddia edildi. Metinde ayrıca, Batı Şeria’da bağımsız bir Filistin devleti kurulması fikrine karşı çıkıldı ve bunun “İsrail devleti için varoluşsal bir tehdit oluşturduğu” savunuldu.

Filistin devleti fikrine ret

Kararla birlikte, Filistin devletinin kurulmasına yönelik uluslararası çabaların “gündemden çıkarıldığı” ileri sürüldü. İsrail Meclisi, hükümeti ayrıca Batı Şeria’da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşimlerine “İsrail egemenliğini mümkün olan en kısa sürede uygulamaya” davet etti.

Daha önce de Şubat 2024’te 99 milletvekilinin, Temmuz 2024’te ise 68 milletvekilinin oyuyla, bazı ülkelerin Filistin devletini tanıma girişimlerine karşı çıkan kararlar Meclis tarafından kabul edilmişti.

Uluslararası hukuk ihlal ediliyor

İsrail’in 1967’de işgal ettiği Batı Şeria üzerindeki kontrolü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına göre işgal olarak kabul ediliyor. Savaş yoluyla elde edilen toprakların ilhakı uluslararası hukuk tarafından reddediliyor. Ayrıca, işgalci bir gücün, işgal ettiği bölgelere kendi vatandaşlarını yerleştirmesi ya da yerel halkı zorla göç ettirmesi Cenevre Sözleşmeleri gereği yasa dışı sayılıyor.

Yerleşimci sayısı artıyor, şiddet tırmanıyor

İsrail’deki insan hakları örgütü Peace Now (Şimdi Barış) tarafından yayımlanan rapora göre, İsrail’in Batı Şeria’daki toprak gaspı 2025’in ilk üç ayında, 2024’ün tamamını geride bıraktı. Halihazırda Batı Şeria’da yaklaşık 451 bin, Doğu Kudüs’te ise 230 bin civarında yasa dışı İsrailli yerleşimci bulunuyor.

Bu yerleşimciler İsrail sivil yasalarına tabi olurken, Batı Şeria’da yaşayan yaklaşık 4 milyon Filistinli ise askeri yönetim altında yaşam mücadelesi veriyor. İsrail ordusunun uyguladığı kontrol noktaları, yol kapamaları, baskınlar ve kısıtlamalar, Filistinlilerin günlük yaşamını zorlaştırıyor.

Filistinlilere yönelik şiddet artıyor

Filistinliler, sadece İsrail ordusunun baskısıyla değil, aynı zamanda yasa dışı yerleşimcilerin saldırılarıyla da karşı karşıya. Yerleşimcilerin düzenlediği saldırılar, köylere yönelik baskınlar ve zeytinliklerin tahribi gibi eylemler, bölgede gerilimi artırıyor.

Gazze’de soykırım suçlaması, Batı Şeria’da ilhak adımı

İsrail, 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze saldırıları nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlamasıyla yargılanırken, Batı Şeria’daki işgal ve ilhak faaliyetlerini de yoğunlaştırmış durumda. Uzmanlar, bu adımların iki devletli çözüm ihtimalini daha da zayıflattığını belirtiyor.