İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun liderliğindeki koalisyon hükümeti, önemli bir müttefikini kaybetti. Ultra-Ortodoks Yahudi (Haredi) partilerden Şas Partisi, Haredilerin askerlikten muaf tutulmasına ilişkin yasa tasarısı üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle koalisyondan çekilme kararı aldı.
İsrail basınında yer alan haberlere göre, Meclis’te 11 sandalyeye sahip olan Şas Partisi’nin dini otoritesi Hahamlar Konseyi, yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle hükümetten ayrılma yönünde karar aldı.
Azınlık Hükümetine Dönüş
Şas Partisi’nin ayrılığıyla birlikte Netanyahu hükümeti, daha önce başka bir Haredi ortağını da kaybetmesi nedeniyle Meclis’te yalnızca 50 milletvekilinin desteğiyle azınlık hükümeti konumuna geriledi. İsrail Meclisi 120 sandalyeden oluşuyor ve bir hükümetin çoğunluk sayısını yakalayabilmesi için en az 61 milletvekilinin desteğine ihtiyacı var.
Ancak Şas Partisi, hükümetten çekilmesine rağmen muhalefetin hükümeti düşürme girişimlerini desteklemeyeceğini açıkladı. Bu durum, Netanyahu’nun kısa vadede iktidarda kalmasını mümkün kılıyor.
Meclisin Tatili Netanyahu’ya Zaman Kazandırdı
İsrail Meclisi’nin 27 Temmuz’da tatile girecek olması, Başbakan Netanyahu’ya zaman kazandırdı. Mevcut siyasi tabloda hükümetin, Meclisin tekrar açılacağı Ekim 2025’e kadar görevde kalabileceği değerlendiriliyor.
Muhalefet ise Haziran ayında Meclisin feshi için bir yasa teklifi sunmuş, ancak yeterli çoğunluğu elde edememişti. İsrail yasalarına göre muhalefet, Meclisin feshi yasasını yalnızca altı ayda bir kez oylamaya sunabiliyor.
Yair Lapid: “Bu Hükümet Gayrimeşrudur”
İsrail ana muhalefeti Gelecek Var (Yesh Atid) Partisi lideri Yair Lapid, gelişmelerin ardından yayınladığı görüntülü mesajda hükümeti sert sözlerle eleştirdi. Lapid, azınlık konumuna düşen Netanyahu hükümetinin artık “askerleri savaşa gönderemeyeceğini, Gazze’nin geleceğine karar veremeyeceğini, dış politikada adım atamayacağını” savundu.
Netanyahu hükümetinin meşruiyetini kaybettiğini dile getiren Lapid, “Şimdi seçimlerin vakti geldi.” ifadesini kullandı.