Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
reklam
reklam

19 Mayıs Üniversite’sinden Anlamlı Konferans: Dezenformasyon

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta dezenformasyonun toplumsal kriz dönemlerinde arttığını belirtti. Kardaş, sosyal medya algoritmalarının, duygusal içeriklere öncelik vererek yanlış bilgi ve clickbait içeriklerinin yayılmasına zemin hazırladığını söyledi. Ayrıca, beşinci kol faaliyetlerinin dijital ortamda da uygulanabileceğine dikkat çekti. Konferans, bilgi güvenliği ve dijital okuryazarlık konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı amaçladı. Etkinlikte OMÜ yöneticileri ve akademisyenler de yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, Ondokuz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi  Koordinatörü İdris Kardaş, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde  düzenlenen konferansta dezenformasyonun tehlikelerine dikkat çekti. Konferansta, sosyal medya algoritmalarının yanlış bilgi yayılımındaki rolü vurgulandı.

Dezenformasyon Kriz Dönemlerinde Zirve Yapıyor

Kardaş konuşmasında, dezenformasyonun en çok terör saldırıları, seçim dönemleri, doğal afetler, salgın hastalıklar ve ekonomik kriz gibi toplumsal hassasiyetlerin yoğunlaştığı dönemlerde görüldüğünü belirtti. Bu dönemlerde bilgi kirliliği ile mücadelenin daha da zorlaştığına dikkat çekti.

Sosyal Medya Algoritmaları Tehlike Saçıyor

Konferansta, özellikle sosyal medya platformlarının bilgi kirliliği üzerindeki etkileri ele alındı. Kardaş, Instagram, TikTok, Twitter Facebook ve YouTube gibi platformlarda kullanılan algoritmaların, öfke, korku, şaşkınlık gibi duygusal tepkiler uyandıran içerikleri ön plana çıkardığını söyledi.

“Algoritmalar, sansasyonel içerikleri yaygınlaştırıyor. Bu içerikler daha çok etkileşim aldığı için öncelik kazanıyor; doğru ya da yanlış olduğuna bakılmıyor,” diyen Kardaş, clickbait  içeriklerin yayılmasının dezenformasyonu artırdığını ifade etti.

Beşinci Kol Faaliyetleri ve Dijital Manipülasyon

Sunumunda “beşinci kol” kavramına da değinen Kardaş, bu tür faaliyetlerin klasik savaş yöntemlerinden farklı olarak, toplumun manevî direncini kırmaya yönelik olduğunu vurguladı:

“Fiili müdahale ile kontrol altına alınamayan bir toplum, propaganda, casusluk, sabotaj ve terör yoluyla psikolojik olarak zayıflatılabilir.”

Katılım Yoğundu

OMÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Pınar Sumer, Genel Sekreter Prof. Dr. Erhan Burak Pancar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Samsun Bölge Müdürü Ebu Bekir Ayrancı, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Toplumsal Farkındalık Vurgusu

OMÜ Dezenformasyonla Mücadele Topluluğu tarafından organize edilen konferans, gençler arasında dijital okuryazarlığı artırmayı ve bilgi güvenliği konusunda toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefledi. Katılımcılar, doğru bilgiye ulaşma yolları, sosyal medya okuryazarlığı ve algoritmik manipülasyonlar konusunda bilgilendirildi.