Milli Eğitim Bakanlığı özel gereksinimli öğrencilere yönelik kaynaştırma ve bütünleştirme eğitimini desteklemek amacıyla hazırlanan Bütünleştirici Eğitim Modülleri ile öğretmenlere önemli bir kaynak sunuyor. Bugüne kadar yaklaşık 15 bin öğretmen bu modüllerden yararlandı.
Kaynaştırma ve Bütünleştirme Eğitimi İçin Hazırlanan Modüller
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, Türkiye genelinde 35 binden fazla sınıf ve branş öğretmeninin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçları doğrultusunda hazırlanan BÜTEM, öğretmenlerin kaynaştırma ve bütünleştirme süreçlerindeki ihtiyaçlarını karşılıyor. Modüller, öğretmenler için başucu kılavuzu olarak tasarlandı.
13 Modülden Oluşan Etkileşimli Eğitim İçerikleri
Çevrim içi olarak Öğretmen Bilişim Ağı üzerinden erişilebilen modüller, akademisyenlerin videolu anlatımları, animasyonlu içerikler, soru-cevap bölümleri ve gerçek sınıf ortamlarından uygulama videoları ile zenginleştirildi. Eğitim modülleri, “Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı , “Sınıf Yönetimi”, “Ölçme ve Değerlendirme” gibi 13 farklı başlıktan oluşuyor.
Özel Gereksinimli Öğrencilerin Desteklenmesi Hedefleniyor
BÜTEM ile öğretmenlerin bütünleştirici eğitim süreçlerine ilişkin farkındalıkları artırılarak, özel gereksinimli farklı öğrenci gruplarının daha etkin desteklenmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, evde ve hastanede eğitim alan öğrenciler ile okul psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri hakkında da bilgiler veriliyor.
Yetersizlik Türlerinin Tanıtılması Modülü
Modüllerden biri olan “Yetersizlik Türlerinin Tanıtılması” başlığı altında, işitme engelli, görme engelli, otizmli, zihinsel engelli, özel yetenekli, bedensel engelli, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, süreğen hastalıkları olan bireyler ve iki farklı yetersizliği bulunan bireyler olmak üzere 10 farklı özel gereksinim türü detaylı olarak tanıtılıyor.
MEB’in Özel Eğitimde Dijital Desteği Sürecek
Milli Eğitim Bakanlığı, BÜTEM modülleri ile kaynaştırma ve bütünleştirme yoluyla eğitim veren öğretmenlere dijital platformlar üzerinden sürekli destek sağlamayı hedefliyor. Eğitim modüllerine erişim sağlayan öğretmenler, özel gereksinimli öğrencilere yönelik eğitim kalitesinin artırılmasına katkı sunuyor.