112 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin ilk özel sermayeli milli bankası olan Türk Ticaret Bankası, yenilenen yapısıyla yeniden faaliyetlerine başladı. Banka, 2025 yılı sonuna kadar 15 şubeye ulaşmayı hedefliyor.
Türk Ticaret Bankası , yenilenen yapısıyla tekrar faaliyete geçti. Şu anda 4 şubesi ve 270 çalışanıyla hizmet veren banka, ihracatçılara yaklaşık 20 milyar TL finansman sağladı.
İlk Şube TİM Yerleşkesinde Açıldı
Yeniden faaliyete geçiş dolayısıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yerleşkesinde Avrupa Merkez Şubesi’nin açılış töreni düzenlendi. Aynı zamanda bankanın tanıtım toplantısı da gerçekleştirildi. Türk Ticaret Bankası, Haziran sonuna kadar 8, yıl sonunda ise 15 şube ile hizmet vermeyi planlıyor.
İhracatçının Yeni Finansman Ortağı
Tanıtım toplantısında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, bankanın ihracatçılara doğrudan ve uygun koşullarda finansman sağlayacağını belirterek, “Türk Ticaret Bankası, Türkiye’nin üretim gücüne ve ihracat odaklı kalkınma vizyonuna hizmet edecektir” dedi. Bankanın sadece klasik bankacılık yapmayacağını vurgulayan Ağar, yeni dönemde bankayı ihracat vizyonunun finansal ayağı olarak tanımladı.
Teminat ve Finansman Sorunlarına Çözüm
TİM Başkanı ve Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Gültepe, ihracatçıların uygun maliyetli ve uzun vadeli finansmana erişiminde bankanın önemli bir rol üstleneceğini ifade etti. Gültepe, bankanın teminat sorunlarına da alternatif çözümler üreteceğini vurguladı.
Stratejik Hedef: İhracat Odaklı Kalkınma
Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı, bankanın sadece finansal hizmetler sunmayacağını, ihracatçılara danışmanlık desteği de sağlayarak yeni pazarlara erişimlerini kolaylaştırmayı amaçladığını söyledi. Bankanın İhracatı Geliştirme AŞ’nin bağlı ortaklığı olarak faaliyetlerine devam edeceğini hatırlattı.
Yıl Sonuna Kadar 62 Milyar TL Kredi Hedefi
Genel Müdür İlker Yeşil, ihracatçıların kredi pastasındaki payının yüzde 12 olduğunu belirterek, bu oranı artırmak için çalışmalar yaptıklarını açıkladı. 31 Mart itibarıyla yaklaşık 550 ihracatçı firmaya kredi limiti tahsis edildiğini söyleyen Yeşil, yıl sonuna kadar bu sayının 1500’e, kredi hacminin ise 62 milyar TL’ye ulaşmasının hedeflendiğini duyurdu.