Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’nin Ekonomi Tahlilinde Demografi Tanısı

TÜSİAD ve PwC Türkiye iş birliğiyle hazırlanan “Yaşlılık Politikaları Araştırması: Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar” raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Türkiye’de yaşlı kesim mutlu mu? Toplumsal refah için neler yapılmalı?

TÜSİAD ve PwC Türkiye iş birliğiyle hazırlanan "Yaşlılık Politikaları Araştırması:

TÜSİAD ve PwC Türkiye iş birliğiyle hazırlanan “Yaşlılık Politikaları Araştırması: Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar” raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Rapor, yaşlanan nüfusun Türkiye için nasıl bir sosyal ve ekonomik dönüşüm anlamına geldiğini kapsamlı verilerle ortaya koyuyor.

2040’ta Her 6 Kişiden Biri Yaşlı Olacak

TÜSİAD’ın raporuna göre Türkiye’de 2040 yılında nüfusun altıda biri 65 yaş üstü olacak. Bu oran dünya ortalamasında 2050 yılına denk geliyor. 55-64 yaş grubu azalırken, 75 yaş üstü bireylerin oranı yaşlı nüfus içerisinde artış gösterecek. Rapora göre, Türkiye, yaşlanan nüfus konusunda dünyanın en hızlı ilerleyen ülkeleri arasında yer alıyor.

Yaşlı Mutluluğunda Türkiye Geride

Raporda, yaşlı mutluluğu ile ekonomik refah arasında pozitif bir korelasyon olduğu vurgulandı. Türkiye, kişi başı GSYH bakımından dünya ortalamasının üzerinde (14.630 dolar) yer alsa da, yaşlı mutluluğu dünya ortalamasının altında kaldı.

  • 2018 yılında yaşlıların %61,2’si kendini mutlu hissederken,

  • 2023 yılında bu oran %56’ya geriledi.
    Dünya Mutluluk Raporu’na göre Türkiye, 60 yaş ve üzeri mutluluğu sıralamasında 143 ülke arasında 92. sırada yer aldı.

Kronik Hastalıklar ve Sağlıklı Yaşam Süresi Giderek Azalıyor

Rapor, yaşlı bireylerin sağlık durumuna da dikkat çekiyor.

  • Türkiye’de yaşlıların %79’u kronik hastalık taşıyor.

  • Bu bireylerin %32’si hastalıklarının günlük yaşamlarını ciddi şekilde etkilediğini belirtiyor.

  • 65 yaşındaki bir bireyin sağlıklı yaşam süresi 6.6 yıldan 6.3 yıla geriledi.
    Ayrıca yaşlıların %27’si evde bakım desteği talep ederken, sadece %2.5’i bu hizmetten yararlanabiliyor.

Emeklilik Geliri Yaşlıların Temel Geçim Kaynağı

Raporda, yaşlı bireylerin gelir yapısı da incelendi. Türkiye’de yaşlıların büyük bir bölümü emekli maaşlarıyla geçimini sağlıyor. Sosyal güvenlik sisteminin ve yaşlı bireylere yönelik hizmetlerin bu gerçeklik doğrultusunda geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

“Demografik Fırsat Penceresi Kapanıyor”

Raporun tanıtım etkinliğinde konuşan TÜSİAD Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Yılmaz Yılmaz, Türkiye’nin “demografik fırsat penceresi”ni kaybetmek üzere olduğunu vurguladı.

“Türkiye görece genç bir nüfusa sahip. Ancak 65 yaş üstü nüfus oranı %15’i geçtiğinde, ‘yaşlanmakta olan nüfus’tan ‘yaşlanmış nüfusa’ geçiş başlayacak” dedi.

Yılmaz, çalışma çağındaki nüfusun oranının artık zirveyi geçtiğini, bu nedenle istihdam, sosyal güvenlik ve yaşlı bakımı politikalarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Sürdürülebilir Politikalara ve Veriye Dayalı İş Birliğine Vurgu

TÜSİAD, yaşlanan nüfusa yönelik yenilikçi ve kapsayıcı politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederken, veriye dayalı çözümlerle kamu, özel sektör ve sivil toplum arasında sürdürülebilir iş birliklerinin önemine dikkat çekti.

Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı:

“Demografik dönüşümleri doğru okuyarak ekonomik büyüme, toplumsal refah ve krizlere karşı dirençli bir yapı birlikte inşa edilebilir.”