Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB): Belirtiler, Tanı, Tedavi ve Ebeveynlere Tavsiyeler

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), çocukluk çağında en sık karşılaşılan nörogelişimsel bozukluklarından biridir. Genellikle okul öncesi dönemde belirtileri başlar ve müdahale edilmediği takdirde akademik, sosyal ve duygusal alanlarda çeşitli zorluklara yol açabilir. 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), çocukluk çağında en sık
DEHB, yalnızca hareketlilik değil, aynı zamanda dikkat, dürtü kontrolü ve planlama becerilerinde güçlük olarak da görülebilmektedir.  Psikolog Funda Yaren Passız, DEHB’nin belirtileri ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Passız, DEHB’nin belirtilerini 3 başlık altında incelenmesi gerektiğini belirtti:
1-DİKKAT EKSİKLİĞİ: Dersi dinlerken dikkat dağılması, detaylara dikkat etmez, sık hata yapar, organize olamaz, eşyalarını sık kaybeder.
2-HİPERAKTİVİTE: Yerinde duramama, sürekli konuşma veya koşuşturma, sessizce oyun oynamakta zorlanma, sınıfta oturduğu yerden sürekli kalkar
3-DÜRTÜSELLİK: Sırasını bekleyememe, başkalarının sözünü kesme, öğretmen sorusunu tamamlamadan cevap verme, düşünmeden hareket etme

Tanı nasıl konulur?

Psikolog Funda Yaren Passız, tanı koyulurken birçok değerlendirme sürecinin gerçekleştiğini belirtti. Bunların; Klinik görüşme, aile ve öğretmen geri bildirimlerini, çocuğun gelişim öyküsünü, psikolojik testlerin sonucunu içerdiğini belirten Passız, “Tanı koyarken en önemli kriter, belirtilerin çocuğun günlük yaşamını olumsuz etkiliyor olmasıdır” dedi.
funda
Psikolog Funda Yaren Passız

Tedavi Yöntemleri

DEHB tedavisinde genellikle çok yönlü bir yaklaşım tercih edilir;

1-İlaç tedavisi: Dikkat süresini arttırmak ve hiperaktiviteyi azaltmak için ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar uzman kontrolünde ve düzenli takip ile uygulanmalıdır.

2-Davranışsal Terapi: Dürtü kontrolü, zaman yönetimi ve sosyal beceriler üzerinde çalışılır. Aile ve öğretmen desteğiyle birlikte yürütülmesinde fayda vardır.
3-Eğitimsel destek : Bireyselleştirilmiş eğitim planları, öğretmenin sınıf içerisinde uygulayacağı stratejiler katkı sağlamaktadır.

Ebeveynlere Öneriler

-Çocuğunuzu anlamaya çalışın, sabırlı olun. DEHB i tanıyın. DEHB ‘terbiyesizlik’ veya ‘disiplinsizlik’ anlamına gelmemektedir.
-Çocuğunuza koyduğunuz kurallarda tutarlı olun. Örneğin; her gün aynı saatte yemek yemek, ödev yapmak gibi.
-Evde dikkat dağıtıcı unsurları azaltın.
-Olumlu davranışları ödüllendirin. Sürekli uyarı vermek yerine iyi davranışlarını fark edip takdir edin.
-Görevleri küçük parçalara bölün. ‘Odanı topla ’ demek yerine ‘önce oyuncaklarını sepete koy, sonra kitapları kitaplığına koy’ gibi.
-Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin.
-Gerekirse profesyonel destek alın.
UNUTMA: Erken tanı ve doğru müdahaleler ile çocukların akademik ve sosyal hayatları önemli ölçüde geliştirilebilir.