WOTTV E-DERGİ
DOLAR 34,1104 0.15%
EURO 37,6784 0.1%
ALTIN 2.747,360,15
BITCOIN 19475294,13%
Şan ve Şöhret Hastalığı Olanlar da İşe Yarar

Şan ve Şöhret Hastalığı Olanlar da İşe Yarar

14 Ağustos 2024 12:15
Şan ve Şöhret Hastalığı Olanlar da İşe Yarar
0

BEĞENDİM

Prof. Dr. Faruk TAŞÇI – 14 Ağustos 2024

 

Maddi hastalıklar yanında manevi hastalıklar da var; hatta manevi hastalıklar, maddi hastalıklardan daha zararlı ve tehlikeli. Maddi hastalık, mesela kanser, bir kişinin ölümü ile neticelenebilir. Bu durumda bir kişi vefat etmiş olur, arkasından da belli (sınırlı) sayıda insan belli bir dönem üzülebilir. Ancak manevi hastalıklar neticesinde kitlesel zararların doğması mümkün; mesela baş olma hastalığı/hırsı olan birinin baş olduktan sonra kitlelerin başına bela olması gibi.

Niyeti Bozuk Olmak

Bu noktada tarih yol gösterici bir imkân, özellikle İslam tarihi ise yol gösterici olmanın yanında bizzat yol olan bir kaynak. Dilaver Selvi’nin aktardığına göre İslam tarihi kaynaklarında Uhud Savaşı ile ilgili şöyle bir mesele naklediliyor:

Uhud Savaşı’nın yapıldığı gün, Müslümanların içinde Kuzman ez-Zaferî isminde biri vardı. En ileri safta yiğitçe savaşıyordu. Hatta müşriklere ilk ok yağdıran da o idi. Müslümanlar bir ara bozulup dağılınca:

‘Ölmek, kaçmaktan daha hayırlıdır. Ey Evs topluluğu! Siz de benim gibi şan ve şöhret için çarpışınız’ diyerek düşmanların içine dalmış, müşriklerden yedi-sekiz kişiyi öldürmüştü. Bu arada kendisi de yaralanmış, kabilesi Zaferoğulları’nın evine getirilmişti.

Bazı Müslümanlar ona ‘Ey Kuzman! Vallahi bu senin başına gelen Allah’ın bir imtihanıdır. Müjde sana Cennetliksin’ dediler. Kuzman:

‘Ne diye tebrik ediliyorum? Vallahi ben, kavmimi savunma gayretinden başka bir sebeple savaşmadım.’

Nihayet yaralarının sancısına dayanamadı, sadağından bir ok alıp kolunun damarını keserek intihar etti.

Uhud Savaşı’ndan ‘önce’ Kuzman’ın ismi anıldıkça Resulullah (sav) ‘O, cehennemliktir’ buyurmuştu. Savaş’tan sonra hâli kendisine haber verilince şöyle buyurdu:

‘Allahu ekber! Şehadet ederim ki ben Allah’ın Resulüyüm (Söylediklerim doğrudur, Allah sözümü doğru çıkarır). Şüphe yok ki Allah bu dini, günahkar bir adamla da kuvvetlendirir.’ ”

Manevi Hastalığı Olanların da Faydası Olur

Ortada niyeti bozuk bir durum varsa, manevi hastalık var demektir. Manevi hastalık, kişinin bu hastalığını kabul edip manevi doktora tedavi olmadıktan sonra geçmesi mümkün olmaz ya da kişinin ölmesi lazım gelir ki onun bozuk niyetinden (manevi hastalığından) insanlar kurtulmuş olsun.

Ancak manevi hastalığı olanların zararları kesin olmakla birlikte, hiç faydaları yoktur da denemez. Kuzman örneğinde olduğu gibi, niyeti bozuk olan manevi hastalık sahipleri eliyle de nice faydalar mümkün.

Özetle; evet, ateş yakar, yıkar, kül eder ama işin ehlinin marifeti ile ateşin ısıtıcı yönü de devreye sokulabilir veya ateşin ışık olma vasfı da harekete geçirilebilir. Bu nedenle olsa gerek, “sizin … şer sandığınız şeyde hayır vardır” ilahi kuralı konmuştur. Paniğe gerek yok; Allah işini bilir!

faruk taşcı
Faruk Taşcı

Prof. Dr. Faruk Taşçı 1982 yılında Rize’nin Pazar ilçesinde dünyaya geldi. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde 2005 yılında tamamlayan Prof. Dr. Taşçı, yüksek lisansını 2007 yılında, doktorasını da 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde bitirdi. Aynı bölümde 28 Aralık 2020’den bu yana Profesör olarak görevini sürdürüyor.Telif kitaplarıSosyal Politikalarda Can Simidi: Sosyal Yardım (2010),Sosyal Politika Ahlâkı (2012, 2017),Türkiye’de Sosyal Politika ve Dönüşüm: Zihniyet, Aktörler ve Uygulamalar (2017),Sosyal Politikada Dezavantajlı Gruplar: Tarih, Yaklaşım ve Uygulama (2018),Bir Şehrin Sosyal Politika Yönetim Rehberi: Esenler Örneği (Ortak, 2019),Sosyal Refah: Bütüncül Bir Perspektif (2020),Sabahattin Zaim: Ahlak, Fikir ve Aksiyon (2021)Uluslararası Öğrencilerin Türk Diline Uyumları: İstanbul Üniversitesi Örneği (Ortak, 2022)Kitap editörlüğüTürkiye’de Sosyal Politika Aktörleri: Zemin ve Uygulama (2017),Sabahattin Zaim ile İktisat, Toplum ve Siyaset (2019),İnsan, Toplum ve İktisat: Sabahattin Zaim Düşüncesinin Ana Hatları (2020),Türkiye’de Sosyal Siyaset Alanın Oluşumu: İstanbul Üniversitesi Geleneği (2021)Sosyal Politikalarda Ak Partili Yıllar (2023)ÇevirisiDevletin Ekonomideki Rolü: İslamî Bir Bakış Açısı (2018)Diğer çalışmalarıUlusal İstihdam Stratejisi 2009 ve 2011 yılı Çalıştayları’nda komisyon üyeliği,10. Kalkınma Planı Sosyal Yardımlar ve Hizmetler Çalışma Grubu’nda (2013) raportörlük görevlerini yürüttüT.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Aile Eğitim Programı İçerik Değerlendirme Çalışması”nda Program Geliştirme Ekibi’nde yer aldı (2022).Polis Meslek Yüksek Okulu’nda “Toplumsal Psikoloji” (2007-2010), Harp Akademileri Komutanlığı’nda “Kamuda İş Etiği” (2013), Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezi’nde “Engellilere Yönelik Sosyal Yardım ve Hizmetler” (2015) ve TRT’de Hizmet İçi Eğitim kapsamında “İş Ahlakı” (2022) dersleri verdi.Dönemin T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi’nin de editörlüğünü (2018-2019) yürütmüş olan Taşçı’nın sosyal politika alanında birçok ürünü bulunmaktadır. İslam’da ekonomi ve şehir gibi konular ile de ilgilenmektedir.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.