Aldığımız Heyecanın Gölgesinde Kalan Futbol Gribimiz
Futbol günümüzde hem ekonomik hem de kültürel noktada kabul gören ve milyonlara sirayet eden yapısal bir güçtür. Tuttuğu takımın maçlarını izlemeye giden taraftarlar, sahadaki 22 oyuncuyu izleyerek eksik gördüğü noktalardaki eleştirisini yapıcı değil, daha çok yıkıcı bir şekilde yapmaktadır. İzlediği oyunun kendisine keyif vermediğini belirtirken, izlemek istediği oyunun nasıl bir oyun olması gerektiğiyle ilgili düşüncelerini de yapıcı değil, yine yıkıcı biçimde dile getirmektedir. Günümüz modern futbol yapısıyla, maçları izleyen taraftar yapısının arasındaki temel bağlantıyı; bu modern yapının etkileriyle açıklayabiliriz.
Futbolun Elementleri: Alt Yapı, Teknik ve Taktiksel Hüviyetler
Takımların sahip olduğu alt yapıya yaptıkları yatırımlar ve bu yatırımların sonucunda yetiştirilecek oyuncular ile oyunun keyif veren teknik ve taktiksel yönlerini uygulama biçimleri, taraftar tarafından maç izlenirken nasıl yorumlanıyor? Fanatizm derecesindeki duyguların hâkimiyeti tam anlamıyla sağlanmadan; futbolun temel elementleri olan alt yapı, teknik ve taktiksel değişimler ile yapılan transferlerin bu noktadaki katkılarını gözlemleyerek daha kontrollü yorumlara ulaşmak mümkün olmamaktadır. Sahadaki 22 oyuncu gibi, bir arada maçı izleyen taraftar kültürünün de bir alt yapısı olmalı; sahada oynanan oyunun teknik ve taktiksel yönleriyle bir bütünlük içinde hareket edilmelidir.
Medya Organlarının, Medya Çalışanlarının Taraftar Kültürüne Yönelik Sempozyumu
“Birçok Faktöre Bağlı Futbola Karşı Nasıl Teknik Oluruz?”
Günümüz medya organlarının yapısında barındırdığı birçok TV kanalında futbolla ilgili yapılan yayınlarda; oyuncuların teknik ve taktiksel yönlerinin konuşulması, artı ve eksilerinin sade ve yalın bir dille anlatılması önemlidir. Kulüp başkanları, teknik adamlar ve futbolcular; eksik noktaları dile getirirken yıkıcı değil, yapıcı olmalı ve bu doğrultuda program akışı da bu yaklaşımı temel almalıdır. Kulüp başkanları ve futbolcular, söylemlerinde daha dikkatli davranmalı; kendilerini izleyen milyonlar üzerinde oluşturabilecekleri etkilerin bilinciyle hareket ederek yapıcı bir dil kullanmalıdır. Alt yapıya yapılan yatırımların meyvesini alabilmek için, ithal oyuncular yerine ihracat tarafında daha etkin olunmalı; söylemlerimizle ve anlatım biçimimizle oyunun keyif veren teknik ve taktiksel yönünü öne çıkararak, topluma bu anlayışı aşılamalıyız. Bu sayede, sağlıklı bir taraftar kültürünün oluşumuna öncülük edebiliriz.
Sonuç
Futbol artık daha büyük bir ekonomik güç hâline gelmiştir. Oyuncu satışları için istenen rakamlar artmış, sponsorluk ve yayın gelirleri önemli bir seviyeye ulaşmıştır. İzlediğimiz oyunun yalnızca golleri, asistleri ve taraftarı ayağa kaldıran hareketleri değil; bu oyunu bize sunan güçlü sektörün alt yapısı, ekonomisi, teknik ve taktiksel yönleri de bilinmelidir. Oyunun hangi alanlarında eksik, hangi alanlarında avantajlı olduğumuzu anlayacak bir gözle futbol izlemeliyiz.