Bilim dünyası, Myanmar’da keşfedilen 100 milyon yıllık bir kehribar parçasında korunmuş “zombi mantarı” kalıntılarıyla heyecanlandı. Paleoophiocordyceps gerontoformicae ve Paleoophiocordyceps ironomyiae olarak adlandırılan bu fosil mantar türlerinin, günümüzde böcekleri zombileştiren Ophiocordyceps mantarlarına şaşırtıcı derecede benzediği ortaya çıktı.
Zombi mantarları böcekleri nasıl kontrol ediyor?
Kehribarın içindeki fosil, bir karıncanın vücudundan çıkan ince bir mantar sapı ile korunmuş halde bulundu. Bu durum, günümüzdeki “zombi karınca” fenomenine neden olan entomopatojenik mantarların antik versiyonlarının da benzer şekilde hareket ettiğini gösteriyor.
Kehribar içinde ayrıca, mantar tarafından delinmiş bir sinek örneği de yer alıyor. Uzmanlar bu stroma oluşumunun, modern zombi mantarlarıyla doğrudan bağlantılı olabileceğini söylüyor.
Zombi mantarlar insanları etkileyebilir mi?
Henüz bu tür mantarların insanları zombiye çevirme ihtimali bilimsel olarak mümkün görünmese de, bu tür keşifler akıllara “Last of Us” oyun ve dizi serilerini getiriyor.
Bilim insanları, eski çağlardan kalan mikroplar, virüsler ve mantarların buzulların veya toprağın altından yeniden ortaya çıkmasının potansiyel risklerini uzun süredir tartışıyor. Ancak şu an için bu mantarların modern dünyada bir tehdit oluşturup oluşturmayacağı bilinmiyor.
Bilim insanları uyarıyor: Antik organizmalar risk taşıyabilir
Antik mantarların keşfi, yalnızca doğa tarihi açısından değil, halk sağlığı ve biyogüvenlik konularında da dikkatle izleniyor. Bilim insanları, milyonlarca yıl öncesinden gelen bu mikroorganizmalara karşı her zaman tetikte olunması gerektiği konusunda hemfikir.