Akbank, veri merkezinde kurduğu güçlü GPU altyapısı ve büyük dil modeli (LLM) çözümleri sayesinde aylık 1,3 milyon belgeyi yapay zeka destekli otomasyonla işliyor. Bankadan açıklama geldi. İşlemlerin yüzde kaçında doğruluk payı var?
Büyük Dil Modelleriyle Bankacılıkta Dijital Dönüşüm
2024 yılında bankacılık ürün ve süreçlerine odaklanan büyük dil modeli çözümünü hayata geçiren Akbank, yapay zekayı operasyonel süreçlerden müşteri iletişimine kadar geniş bir alanda kullanıyor. Bu sayede bankacılık hizmetlerinde hız, verimlilik ve kalite artışı sağlanıyor.
AR-GE Çalışmalarıyla Belge Çeşitliliği ve Doğrulukta Kritik Kazanımlar
Akbank’ın açık kaynaklı modeller üzerinde yürüttüğü araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucu, daha önce desteklenmeyen belge ve talimat türleri yüksek doğrulukla işlenebilen yeni modellerle sisteme entegre edildi. Ayrıca el yazılarını anlayabilen yapay zeka çözümleri geliştirildi. Bu gelişmelerle yapay zekayla işlenen belge çeşitliliği artırılırken, otomasyon başarım oranı yüzde 80’i aştı.
Bankacılıkta Yapay Zeka Altyapısı ve Model Eğitimi
Bankanın yapay zeka araştırma ekibi, düzenli olarak açık kaynak kodlu modelleri analiz edip, yüz binlerce bankacılık dokümanı ve özel veri setleriyle modelleri bankacılığa özel eğitiyor. Türkçe dil kabiliyetleri geliştirilerek ince ayar yapılan modeller, yüksek performans ve hızlı yanıt özellikleriyle bankacılığın üretken yapay zeka çözümlerine entegre ediliyor.
Gelecek Hedefi Nedir?
Akbank, yapay zeka altyapısını genişletme ve güçlendirme çalışmalarını sürdürerek, bu teknolojinin sağladığı katma değeri hem çalışanlarına hem de müşterilerine daha geniş çapta sunmayı hedefliyor. Banka, üretken yapay zeka teknolojilerini bankacılığın farklı alanlarında kullanmayı planlıyor.
Gökhan Gökçay: “Yapay Zeka Bankacılığın Geleceğini Şekillendiriyor”
Akbank Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Gökçay, yapay zekanın bankacılığın geleceğini şekillendiren kritik bir yetkinlik olduğunu vurguladı. Gökçay, “Büyük dil modelleri alanında attığımız adımlarla teknolojik altyapımızı genişletip derinleştirdik. Yeni GPU kümemiz ve güncel modellerimizle yapay zeka bankacılıkta sadece destek değil, iş üreten, karar veren ve güvenlik sağlayan bir güç haline geldi” dedi.