Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Elazığlı Akademisyenler Sağlık Sütün Önünü Açtı

Elazığ’da Fırat Üniversitesi (FÜ) akademisyenleri tarafından, süt sığırlarında ciddi ekonomik kayıplara yol açan mastitis (meme iltihabı) hastalığını önlemek amacıyla  cihaz geliştirdi.

Elazığ’da Fırat Üniversitesi (FÜ) akademisyenleri tarafından, süt sığırlarında ciddi ekonomik

Elazığ’da Fırat Üniversitesi (FÜ) akademisyenleri tarafından, süt sığırlarında ciddi ekonomik kayıplara yol açan mastitis (meme iltihabı) hastalığını önlemek amacıyla  cihaz geliştirdi. Cihaz, sahip olduğu hangi özelliğiyle bakterilerin önüne geçti?

Uçak Mühendisliği Bilgisi Hayvancılıkla Buluştu

FÜ Sivil Havacılık Uçak Bakım Onarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Tanyeri, cihazın fikrinin FÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rişvanlı ile bir toplantı sırasında ortaya çıktığını söyledi. Tanyeri, uçaklarda kullanılan çekvalf sistemleri ile memedeki düz kas yapısı arasındaki benzerlikten yola çıkarak bu cihazı tasarladıklarını belirtti.

“Meme kaslarını elektrik sinyalleriyle tıpkı çekvalfler gibi çalıştırabileceğimizi fark ettik. Geliştirdiğimiz cihaz sayesinde meme ucu doğal süresi olan 1 saat 45 dakikadan çok daha kısa sürede, sadece 1 saniyede kapanıyor. Bu da bakterilerin girişini engelliyor,” dedi.

Uluslararası Patent ve İhracat Başarısı

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen antimastitör cihazı, ABD, Kanada, Avustralya, Irak, Azerbaycan, Fas, Cezayir ve Uganda başta olmak üzere 11 ülkeye ihraç ediliyor. Cihaz, uluslararası fuarlarda ödüller alırken, İngiltere, Almanya ve Yunanistan’da yayımlanan bilimsel dergilerde de tanıtıldı.

Üreticilere Yüzde 100 Hibe ile Dağıtıldı

Elazığ Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Elazığ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği iş birliğinde yürütülen denemelerde cihazın süt verimliliğini artırdığı ve mastitis oranını ciddi ölçüde düşürdüğü tespit edildi. Cihazın küçük aile işletmelerine de ulaşması amacıyla, 100 aileye yüzde 100 hibeli olarak cihaz desteği sağlandı.

Süt Kalitesi ve Hayvan Sağlığı Arttı

Elazığ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ümit Fırat Turan, cihazın etkilerini şu sözlerle dile getirdi:

“Cihaz sayesinde mastitis önlendi, süt kalitemiz yükseldi, ilaç ve veteriner maliyetlerimiz azaldı. Hayvanların genel sağlığı ve et verimi de olumlu yönde etkilendi.”

Vali Hatipoğlu: “AR-GE Çalışmalarını Destekliyoruz”

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanında her geçen gün daha da ilerlediğini belirterek, şunları söyledi:

“Elazığ’da üretilen bu yerli ve milli cihaz ülkemizin kalkınmasına katkı sunuyor. AR-GE faaliyetlerinin yaygınlaşmasını desteklemeye devam edeceğiz.”