Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Evrenin En Eski Misafiri Fosil Yıldızı Yakalandı

İtalyan astronomlar, evrenin yaklaşık 7 milyar yıl boyunca neredeyse hiç değişmeden kalan nadir galaksilerden biri olan KiDS J0842+0059’u keşfetti.

İtalyan astronomlar, evrenin yaklaşık 7 milyar yıl boyunca neredeyse hiç

İtalyan astronomlar, evrenin yaklaşık 7 milyar yıl boyunca neredeyse hiç değişmeden kalan nadir galaksilerden biri olan KiDS J0842+0059’u keşfetti. Bu tür galaksiler, astronomide fosil galaksi olarak adlandırılıyor. Fosil galaksiler, evrenin ilk dönemlerinde hızlı yıldız oluşumu yaşayıp daha sonra başka galaksilerle birleşmeyen, izole yapılar olarak tanımlanıyor.

Fosil Galaksilerin Özellikleri ve Önemi

Fosil galaksiler, evrenin oluşum süreçlerine ışık tutan önemli gök cisimleri. Genellikle, galaksiler iki aşamada oluşur: İlk aşamada hızlı yıldız doğumu ile yoğun, küçük yapılar meydana gelir; ikinci aşamada ise diğer galaksilerle birleşmeler yaşanarak galaksi büyür ve gelişir. Ancak fosil galaksiler bu ikinci aşamayı neredeyse hiç yaşamamıştır.

KiDS J0842+0059 galaksisinde, yıldızların %99,5’i evrenin erken dönemlerinde oluşmuş. Yeni yıldız oluşumu ise neredeyse tamamen durmuş durumda. Bu nedenle, yoğun yapıları nedeniyle içinde çok gezegenli sistemler bulmak oldukça zor.

KiDS J0842+0059’un Keşfi ve Yöntemleri

Galaksinin ilk izleri, 2018 yılında Şili’de bulunan VLT Teleskobu ile tespit edildi. Kesin tanımlama ise Arizona’daki Büyük Binoküler Teleskop’un yüksek çözünürlüklü gözlemleri sayesinde yapıldı.

Araştırmanın lideri Dr. Chiara Spiniello, fosil galaksilerin evrende çok nadir olduğunu, milyonda bir oranında bulunduğunu belirtiyor.

Gelecekte Fosil Galaksi Araştırmaları: Euclid Teleskobu

2023 yılında Avrupa Uzay Ajansı tarafından fırlatılan Euclid teleskobu, karanlık madde ve karanlık enerji üzerine araştırmalar yapmanın yanı sıra, fosil galaksilerin tespitini kolaylaştıracak. Bilim insanları, bu teleskop sayesinde çok daha fazla fosil galaksinin keşfedileceğini öngörüyor.

Uzman Görüşü: Evrenin İlk Dönemlerine Pencere

Oxford Üniversitesi’nden Prof. Michele Cappellari, fosil galaksilerin evrenin erken dönemlerini anlamak için paha biçilemez kaynaklar olduğunu vurguluyor.