Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tika’dan Suriye’ye Siber Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Multi-Aid Programs (MAPS) işbirliğinde, Suriye’nin başkenti Şam’da temel düzeyde bir siber güvenlik eğitimi düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Multi-Aid Programs

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Multi-Aid Programs (MAPS) işbirliğinde, Suriye’nin başkenti Şam’da temel düzeyde bir siber güvenlik eğitimi düzenlendi. Şam Üniversitesi’nde gerçekleştirilen eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılar için mezuniyet töreni düzenlendi.

Akademisyenler ve Kamu Görevlileri Katıldı

 Şam Üniversitesi’nden 60 akademisyen ve öğrenci ile Suriye’deki çeşitli bakanlıklarda görevli bilgi işlem personeli katıldı. Eğitimler, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi tarafından yetkinliği onaylanmış uzman firmaların eğitmenleri tarafından verildi.

Mezuniyet Töreninde Yoğun Katılım

Şam’da düzenlenen mezuniyet törenine Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Musa Budak, Askeri Ataşe Yarbay Hasan Göz, TİKA Şam Koordinatörü Bilal Özdan, MAPS ve Suriye İletişim Bakanlığı temsilcileri ile eğitmenler ve mezun öğrenciler katıldı. Törende, eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara mezuniyet belgeleri takdim edildi.

TİKA: “Siber Güvenlik Savaşların Görünmeyen Cephesi”

Törende konuşan TİKA Şam Koordinatörü Bilal Özdan, siber güvenliğin günümüz dünyasında stratejik bir alan haline geldiğini vurguladı. Özdan, “Bu alan, savaşların görünmeyen cephesinde büyük bir mücadeleye sahne oluyor. Dost ve kardeş ülke Suriye’de siber güvenlik kapasitesini artırmak için eğitim faaliyetleri başlattık,” ifadelerini kullandı.

Özdan, Türkiye’nin yazılım ve donanım alanındaki tecrübelerini paylaşmak amacıyla çok aşamalı ve modüler bir eğitim süreci yürütüldüğünü belirtti. Eğitimlerin temel düzeyde başladığını, ilerleyen süreçte katılımcıların Türkiye’de ileri seviye siber güvenlik eğitimleri alacağını da sözlerine ekledi.

Katılımcılardan Eğitime Tam Not

Eğitimi tamamlayan katılımcılardan İbrahim Şaker, programın içerik açısından oldukça zengin olduğunu söyledi. Şaker, “Ağ sistemlerinin temellerinden etik hackleme ve savunma tekniklerine kadar pek çok önemli konu işlendi. Kamu kurumları ve özel sektörlerdeki güvenlik açıklarının nasıl kapatılacağını öğrendik,” dedi.

Şaker, eğitimin özellikle uygulamalı araç ve yöntemlerle desteklenmesinin kendileri için yüksek katma değer sağladığını vurguladı.

Suriye’nin Siber Güvenlik Kapasitesi Geliştirilecek

TİKA ve MAPS’in ortak girişimiyle gerçekleştirilen bu eğitim, Suriye’nin siber güvenlik kapasitesini artırma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Programın devamında, ileri düzey eğitimlerle Suriye’deki teknik personelin daha da yetkin hale getirilmesi hedefleniyor.