oğuzhan uygun 12

Oğuzhan UYGUN Bilg. Mak. Tek/Savunma Sanayi Uzmanı – 25 Mart 2025

Türkiye’nin entegre katmanlı hava savunmasını sağlayacak Çelik Kubbe projesinde de yer alacak LEVENT, ilk deniz testini gerçekleştirdi

Türkiye’nin savunma sanayi liderlerinden Roketsan tarafından geliştirilen Levent Yakın Hava Savunma Sistemi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katmaya hazırlanıyor. Son olarak TCG Beykoz korvetine entegre edilen Levent, başarılı bir atış gerçekleştirdi.

Roketsan tarafından geliştirilen Levent Yakın Hava Savunma Sistemi, deniz platformlarını uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları (İHA/SİHA) ve gemisavar füzeler gibi çok yönlü tehditlere karşı korumak üzere tasarlandı. Sistem, 11 kilometre menzile sahip kısa menzilli füzeleriyle dikkat çekiyor. Füze, çift modlu güdüm sistemi sayesinde hem kızılötesi (IIR) arayıcı başlık ile hedefin ısı izine hem de pasif RF antenlerle hedefin yaydığı radar sinyallerine kilitlenebiliyor.

Bu özellik, Levent’e yüksek hassasiyet ve isabet oranı sağlıyor. Ayrıca, çoklu füze taşıyabilen lançer tasarımı ve salvo atış yeteneği ile manuel, yarı otomatik ve tam otomatik modlarda çalışabilen sistem, 360 derece atış kabiliyeti ve hızlı reaksiyon süresi ile deniz platformlarına üstün koruma sunuyor. Otonom konfigürasyonunda 4 adet AESA radarı ve elektro-optik sistemlerle donatılan Levent, süpersonik hızlardaki hedeflere karşı dahi etkin bir savunma vaat ediyor.

LEVENT Yakın Hava Savunma Füze Sistemi deniz unsurlarına tehdit oluşturan uçak, helikopter, İHA/SİHA,Satha yakın veya yüksek irtifadan seyredebilen, ses altı/ses üstü sürate ve düşük radar kesit alanına sahip Güdümlü mermileri etkisiz hale getirebilecek, elektronik taarruza karşı dayanıklı, su üstü platformlarda yüksek miktarlarda güdümlü mermi bulundurulmasına ve fırlatılmasına imkan sağlayacak lançer sistemine ve yüksek manevra kabiliyetine sahip kısa menzilli güdümlü mermiden oluşan, kısa menzilli, her hava koşulunda çalışabilen, üzerinde bulunan radar ve EOS sistemi ile hedef tespiti, takibi, hedef değerlendirmesi, hedefe angajman ve hedef imha görevlerini yerine getirebilen satıhtan havaya yakın hava savunma füze sistemidir.

İlginizi çekebilir!  Milli Muharip Uçak Sadece Bir Uçak Projesi Değil Türkiye’nin Beka Projesidir

levent 2

Teknik Özellikler

MENZİL 11 KM

UZUNLUK 3.2 M

ÇAP 128 MM

AĞIRLIK 75 KG

GÜDÜM PASİF RADYO FREKANS

GÖRÜNTÜLEYİCİ KIZILÖTESİ

ARAYICI BAŞLIK

HARP BAŞLIĞI 10 KG – PARÇACIK ETKİLİ VE

YAKLAŞMA SENSÖRÜ

PLATFORMLAR SU ÜSTÜ PLATFORMLARI

HEDEF TİPİ

HELİKOPTER, DENİZÜSTÜ SEYİR

FÜZELERİ, UÇAK, SİHA

levent 3

ABD RAM füzesine olan bağımlılık sonlandırılıyor

Roketsan tarafından geliştirilen LEVENT Hava Savunma Füzesi,  mevcut SUNGUR Portatif Hava Savunma Füzesi üzerinden geliştirildi. Füze, burun kısmındaki IIR arayıcı başlık ile hedefin görüntüsüne ve yaydığı ısıya kilitleniyor. Ayrıca, ön kısmında yer alan Pasif RF antenler sayesinde hedefin yayımladığı RF dalgalarına da güdümlenebiliyor. Bu çift modlu yapı, füzeye yüksek hassasiyet ve isabet oranı kazandırıyor.

Çoklu füze taşıyabilen lançer tasarımı ve salvo atışa izin veren mimari yapıyla geliştirilen Levent, manuel, yarı otomatik ve tam otomatik modlara sahip olacak. Gemi savaş yönetim sistemine tam entegre olarak çalışacak Levent, hızlı reaksiyon süresi ve 360 derece atış kabiliyeti ile deniz platformlarına etkin koruma sağlayacak.

RAM ve SeaRam Muadili Olacak

Deniz kuvvetleri envanterinde bulunan 4 adet MİLGEM ADA Sınıfı Korvet’in hava savunması, ABD üretimi RAM Hava Savunma Sistemi ile sağlanıyor. Ancak ABD’nin RAM Füzesi tedarikinde uyguladığı ambargo nedeni ile TCG HEYBELİADA, TCG BÜYÜKADA, TCG BURGAZADA ve TCG KINALIADA Korvetlerinin hava savunmasında zafiyet yaşanması riski bulunuyor. LEVENT ile birlikte RAM Füzesi’ne olan bağımlılığın sona erdirilmesi ve farklı kabiliyetlere milli imkanlarla erişilmesi hedefleniyor.

levent 4

ABD Mk49  RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile) 8km menzile sahipken, Roketsan LEVENT 11 km’lik bir menzil sunmaktadır.

Uzun süredir ambargo uygulanan RAM sisteminin lançerleri Almanya’dan tedarik edilirken, füzeler ise ABD’den tedarik ediliyordu.

Levent yakın hava savunma sistemi, Roketsan’ın Sungur ve Hisar hava savunma füze sistemlerinde kazandığı bilgi birikimini, teknolojik altyapıyı ve alt sistem teknolojilerini kullanıyor. Roketsan’ın hava savunma projeleri kapsamında milli ve yerli olarak geliştirdiği sensör teknolojileri ile donatılan Levent, süpersonik hızlarda ve uzun menzillerde hareket eden hedeflere karşın yüksek etkinliğe sahip olacak şekilde ele alınıyor.

İlginizi çekebilir!  Survivor Dilşah Kurt Hayat Hikayesi! Dilşah Kurt Memleketi Nedir, Kaç Kardeşler, Survivor’a Nasıl Katıldı, Spor Kariyeri Nedir?

levent 5

LEVENT Füzesi, 11 kilometre menzile ve 70 kilogram ağırlığa sahip. 128mm çapındaki füzede, Pasif RF ve Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR)’dan oluşan çift modlu bir arayıcı başlık kullanılıyor.

LEVENT, burun kısmındaki IIR Arayıcı ile hedefin ısısına ve burnun ön kısmındaki Pasif RF antenler ile ise hedeften yayınlanan RF dalgalarına güdümlenecek.

SUNGUR Füzesi Özellikleri:

Hareketli Atış Yeteneği

Gece-Gündüz Hedef Tespit, Teşhis, Tanımlama, Takip

360 Derece Atış Kabiliyeti

Yüksek Manevra Kabiliyeti

Yüksek Hedef İsabet Yeteneği

Karşı Tedbir Özelliği

Titanyum Harp Başlığı

Hedefin Uzun Menzilden Görüntülenmesini Sağlayan Nişangahı

4 km+ İrtifa

8 km Menzil

LEVENT Hava Savunma Sistemi – Oğuzhan Uygun

LEVENT Hava Savunma Sistemi Özellikleri:

Güdüm: Pasif RF + IIR Başlık

Menzil: 11 Km

Ağırlık: 70 Kg

Çap: 128 mm

Platform: Deniz

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.