Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında 2024-2028 yılları arasında 158 projenin hayata geçirileceğini ve bu projelere toplam 394 milyar lira kaynak ayrıldığını açıkladı. Yılmaz, "Bütün kesimlerin katılımıyla DOKAP’ı kalkınmanın daha yüksek seviyelerine taşıyacağız" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde Giresun’da gerçekleştirilen DOKAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’nda konuşan Yılmaz, bölgenin stratejik ürünlerle Türkiye ekonomisine katkı sağladığını belirtti. Fındık, çay, kivi ve bal üretiminin yanı sıra kıyı ticareti ve sanayi yatırımlarının da bölgeye ekonomik çeşitlilik kazandırdığını vurguladı.
1 Trilyon Liralık Kamu Yatırımı, 6,7 Milyar Dolarlık İhracat
Son 22 yılda DOKAP bölgesine yaklaşık 1 trilyon liralık kamu yatırımı yapıldığını belirten Yılmaz, 2004 yılında 1,2 milyar dolar olan ihracat rakamının 2024 sonunda 6,7 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Turizmde Hedef: 4,5 Milyon Ziyaretçi
2004’te 1,2 milyon turist ağırlayan DOKAP Bölgesi’nin, 2023 itibarıyla bu sayıyı 2,8 milyona çıkardığını belirten Yılmaz, hedeflerinin 4,5 milyon turiste ulaşmak olduğunu ifade etti. Yatak kapasitesinin ise 11 binden 63 bine yükseldiğini aktardı.
Tarım ve İklim Risklerine Karşı Yeni Önlemler
Yılmaz, iklim değişikliği ve don olayları nedeniyle zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil çiftçilere destek sağlanacağını belirtti. Kayıtlılık ve sigortalılığın artırılmasına da önem vereceklerini vurguladı.
Altyapı ve Lojistikte Büyük Atılım
Ovit Tüneli gibi önemli lojistik yatırımlarıyla bölgede ulaşıma katkı sağlandığını söyleyen Yılmaz, bölünmüş yol uzunluğunun 396 kilometreden 2.274 kilometreye çıktığını kaydetti. Hava yolu yolcu sayısı 12 kat arttı, OSB sayısı ise 37’ye ulaştı.
Eğitim ve Sağlıkta Gelişmeler
2002’de sadece 3 devlet üniversitesi bulunan bölgede bugün 1 vakıf ve 13 devlet üniversitesine ulaşıldığını ifade eden Yılmaz, hastane sayısının da 118’den 148’e yükseldiğini açıkladı.
Sürdürülebilir Kıyı ve Deniz Ekonomisi
Yeni eylem planı kapsamında deniz ve kıyı ekonomisinin korunarak rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. AR-GE odaklı projelerle kıyı turizmi, yatçılık, su sporları ve dalga enerjisi gibi alanlara destek sunulacak.
Tarım-Sanayi Entegrasyonu Öne Çıkıyor
Küçük Ölçekli Sulama İşleri, Çarşamba Ovası Sulama ve Drenaj ile Kelkit Sütveren Baraj ve Sulama projelerinin tamamlanacağını söyleyen Yılmaz, tarım ve sanayi entegrasyonunun önemine dikkat çekti.
“Doğayı Koruyarak Kalkınalım” Mesajı
Yaylaların korunmasına yönelik çağrıda bulunan Yılmaz, bölgenin doğal güzelliklerinin sürdürülebilir şekilde değerlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Tüm toplumsal kesimlere çağrıda bulunan Yılmaz, kalkınmanın doğa ile uyumlu biçimde sürdürülmesi gerektiğini belirtti.