WOTTV E-DERGİ
DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22396551,01%
Ankara’da Toz Taşınımı Hangi Gün, Ne Zaman Bitecek? Toz Taşınımı Ne Anlama Geliyor, Zararları Neler?
  • World of Türkiye
  • Gündem
  • Ankara’da Toz Taşınımı Hangi Gün, Ne Zaman Bitecek? Toz Taşınımı Ne Anlama Geliyor, Zararları Neler?

Ankara’da Toz Taşınımı Hangi Gün, Ne Zaman Bitecek? Toz Taşınımı Ne Anlama Geliyor, Zararları Neler?

Ankara'da toz taşımı ne zaman bitecek? Toz taşımı nedir, zararları nelerdir? soruları ön plana çıkıyor. Ankara'da yaşanan toz taşıma olayı vatandaşları endişelendirdi. Gökyüzünün turuncu rengine neden olan toz bulutları artık Ankara'da da etkilerini göstermeye başlıyor. Özellikle solunum yolu hastalıkları olan kişiler için büyük risk oluşturmaktadır. Ankara'da bu durumun ne zaman biteceği ise merak konusu oldu. Peki Ankara'ya toz taşımı ne zaman bitecek?

25 Nisan 2024 09:11
Ankara’da Toz Taşınımı Hangi Gün, Ne Zaman Bitecek? Toz Taşınımı Ne Anlama Geliyor, Zararları Neler?
0

BEĞENDİM

Ankara’da toz taşımı ne zaman bitecek? Toz taşımı nedir, zararları nelerdir? merak ediliyor. Toz taşımanın kaç gün süreceği ve vatandaşlar tarafından toz taşıma haritası araştırılıyor. Toz taşınması, atmosfere karışan toz parçacıklarının rüzgarla taşınmasıdır. Bu durum hava kalitesini düşürür ve insan sağlığını olumsuz etkiler. Ankara’da toz taşımı ne zaman bitecek? Toz taşımı nedir, zararları nelerdir? Detaylar haberimizde…

Ankara’da Toz Nakliyesi Ne Zaman Bitecek?

Tekirdağ üzerinden Türkiye’ye girerek ülkenin batı kesimini etkisi altına alan çöl tozunun İstanbul’da etkisinin 3 gün daha süreceği tahmin ediliyor.

Sahra Çölü’nden gelen toz bulutunun Avrupa’ya taşınması, Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere birçok Güney Avrupa ülkesinde gökyüzünün turuncu rengine bürünmesine, hava kalitesinin ve görüş mesafesinin azalmasına neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye’de de etkili olan toz taşınımına ilişkin uyarılarda bulundu.

Toz Taşınmasından Kaynaklanan Zararlar Nelerdir?

Geçtiğimiz günlerde Güney Yunanistan üzerinde gökyüzünü turuncuya çeviren Kuzey Afrika kaynaklı toz bulutları artık Türkiye’de de etkisini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü bugün 44 il için sarı uyarı yayınladı.

Birkaç yıl önce çöl tozlarının yoğun geldiği günleri hatırladığını belirten Mustafa Baran, şöyle konuştu: “Sabah kalktığımızda arabalarımızın tavanları görünmez hale geliyordu. Sağlığa çok zararlı olduğunu biliyorum. Sanırım yapmayacağız. Geldiğinde evden ayrılmalıyız. Sorun sadece çöl tozu değil, insanların günlük hayatlarında da etkilendiği arkadaşlarımız var” dedi.

Sahilde bisiklet sürerken çöl tozundan etkilendiğini belirten Fahrettin Güden, şöyle konuştu: “Her sabah 50 kilometre bisiklet sürüyorum. Gece eve geldiğimde saçlarım tozla kaplanıyor. Alkol ve sigara kullanmadığım için spor yapıyorum. Öksürük sorunum yok ama eşimde de var, Anadolu’dan misafir olarak buraya gelen insanların İstanbul’da rahat nefes alabilmesi çok kötü” dedi.

Çöl tozunun ne olduğunu bilmediğini belirten Halil Hayırlıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Arabaların üzerinde sarı toz olduğunu gördüm. Ne olduğunu bilmiyorum. Arabaya sildikten sonra ne olduğunu merak ettim. öyleydi ve dikkatimi çekti.”

Ailesiyle birlikte sahilde yürürken çocuğunun çöl tozundan etkilendiğini söyleyen Naim Uludağ, şöyle konuştu: “Arabada rahatlıkla görülüyor. Her sene oluyor, alıştık. Beni pek etkilemiyor. ama çocuklarımın burnu etkileniyor, ağızlarından nefes alamıyor, zor bir durum.” “Kimse dışarı çıkmak istemiyor. Bu herkesi etkiliyor, hatta bazen nefes almakta bile zorlanıyorsunuz” dedi.

Toz Taşımı Nedir?

Toz taşınımı sadece rüzgarın etkisiyle yerden alınan tozun atmosfere taşınması değil, aynı zamanda çöl tozlarının taşıdığı önemli bir ekosistem faktörüdür. Özellikle çöllerden havaya uçan mineral tozu parçacıkları, üst atmosfere ulaştıklarında uzun mesafeler kat edebilirler. Bu toz parçacıklarının bir kısmı kaynak bölgelerine yakın bölgelere yerleşirken, bir kısmı da binlerce kilometre yol kat ederek farklı coğrafyalara ulaşabiliyor.

Dünyadaki en önemli toz kaynakları arasında Sahra Çölü (Afrika), Arap Yarımadası, Gobi ve Taklamakan çölleri (Asya), Güney Amerika ve Avustralya’daki çöller yer almaktadır. Bu tozların taşınması hem yerel hava kalitesini etkiler hem de uzak alanların ekolojisini etkileyebilir.

 

İlknur Şayir

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.