Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Schengen vizesi uygulamasının tarihçesine değinerek, son yıllarda Türk vatandaşlarının vize başvurularında karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Bolat, uzun randevu süreleri, çok kısa süreli vizeler verilmesi ve vize reddi oranlarının artmasının ciddi mağduriyetler oluşturduğunu belirtti.
Bu sorunların Avrupa Birliği (AB) nezdinde her platformda dile getirildiğini ifade eden Bolat, AB Komisyonu, AB Konseyi, Brüksel’deki yetkililer ve üye ülkelerle yapılan ikili görüşmelerde vize sorunlarının sürekli gündeme getirildiğini vurguladı.
AB ile Pozitif Gündem ve Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu
Haziran 2023’te göreve gelmelerinden bu yana AB ile olumlu bir ilişki süreci yürüttüklerini belirten Bolat, Brüksel ve Ankara’da önemli toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu görüşmelerde, vize serbestisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının uluslararası anlaşmalardan doğan hakkı olduğu mesajının sürekli iletildiğini aktardı.
Bolat, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu kapsamında 1 Temmuz’da Ankara’da yapılan toplantıda da vize kolaylığı konusunun ele alındığını ve yapıcı görüşmeler gerçekleştirildiğini söyledi.
AB Komisyonu’ndan Vize Kolaylığına Yönelik Yeni Adım
Bakan Bolat, AB Komisyonu’nun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için Schengen vizesi sürecinde kolaylaştırma ve hızlandırma içeren yeni bir belge hazırlayarak bunu üye ülkelere gönderdiğini açıkladı. Yeni düzenlemeye göre:
-
Daha önce vize almış ve seyahat sonrası Türkiye’ye geri dönmüş kişilere,
-
İlk olarak 6 aya kadar,
-
Ardından 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 5 yıla kadar uzun süreli ve çok girişli Schengen vizesi verilebilecek.
-
Bu uygulamanın, özellikle turizm, ticaret, eğitim, yatırım, akademi ve sivil toplum faaliyetlerinde büyük kolaylık sağlayacağı ifade edildi.
Konsolosluklarda Altyapı ve İnsan Kaynağı Geliştirilmeli
Yeni sürecin uygulanabilirliği açısından AB ülkelerinin Türkiye’deki büyükelçilik ve konsolosluklarında iyileştirmeler yapılması gerektiğini vurgulayan Bolat, şu çağrıda bulundu:
“Bina donanımı, insan kaynağı, bilgisayar ve teknik altyapıda iyileştirmeler acilen yapılmalı. Artık büyükelçiliklerin ve konsoloslukların mazereti kalmamıştır.”
İlk Kez Vize Alacaklar İçin de Kolaylık Hedefleniyor
Bakan Bolat, bundan sonraki hedeflerinin ilk kez vize başvurusu yapacak vatandaşlar için de kolaylaştırma ve hızlandırma süreci başlatmak olduğunu belirtti. Bu konuda da AB ile görüşmelerin sürdüğünü, olumlu gelişmelerin beklendiğini söyledi.
Gümrük Birliği’nin Modernizasyonu da Gündemde
Vize sürecindeki olumlu gelişmelerin yanı sıra Gümrük Birliği’nin genişletilmesi ve hizmetler sektörü ile e-ticareti kapsayacak şekilde modernize edilmesi konusunda da ilerleme beklendiğini aktaran Bolat, şunları kaydetti:
“AB Komisyonu bu konuda tavsiye kararını verdi. Şimdi süreç AB Bakanlar Konseyi’nde. Onay geldiği andan itibaren Türkiye müzakerelere hazır.”