WOTTV E-DERGİ
DOLAR 32,2806 0.01%
EURO 35,0387 -0.15%
ALTIN 2.472,720,28
BITCOIN 21392260,17%
“Mülk Allah’ın”sa Bireyin veya Toplumun Mülkiyeti Yok Mu?

“Mülk Allah’ın”sa Bireyin veya Toplumun Mülkiyeti Yok Mu?

2 Mayıs 2024 12:08
“Mülk Allah’ın”sa Bireyin veya Toplumun Mülkiyeti Yok Mu?
0

BEĞENDİM

Prof. Dr. Faruk TAŞÇI – 02 Mayıs 2024

 

İnsan, doğuyor, yaşıyor ve ölüyor; bu süreçte acısıyla tatlısıyla birçok şey ile muhatap oluyor. Bazen seviniyor bazen üzülüyor, bazen gülüyor bazen ağlıyor, bazen neşeleniyor bazen hüzünleniyor, bazen konuşuyor bazen susuyor. Yani “insan, muazzam muamma”! Bu muamma varlık için birçok mesele gündeme geliyor; bunlardan biri de “mülk”.

“Mülk Allah’ın” ve Şahsi Mülkiyet

Mülkün veya genel manada varlığın gerçek ve mutlak sahibi sadece Allah; göklerin ve yerin ve bunlar arasındakilerin, göklerde ve yerde olanların ve bunlar arasındakilerin tek sahibi Allah. Hal böyle olunca, insan da Allah’ın, insanın olan da Allah’ın; bu nedenle “veren de O, alan da O” deniyor. Belli bir nizam içinde ister canı veriyor ister canı alıyor, ister mülkü veriyor ister verdiğini alıyor çünkü “mülk Allah’ındır”.

İnsansa meşru (helâl) olmak kaydıyla Allah’ın mülkünden çeşitli şekillerde mülk (servet / zenginlik) elde edebiliyor. Yani insanın (mesela Marksizm gibi ideolojilerin aksine) şahsi mülkiyeti olabiliyor. Bu nedenle insan, çalışarak, bağış ve miras yoluyla, nafaka, sadaka, zekât, hibe, ödül, ganimet, diyet, mehir gibi değişik helâl yollarla mülkiyet sahibi olabiliyor.

Mesela aksine faiz gibi haram yollarla servet edinmek Allah’ın mülkünde Allah’a karşı gelmek oluyor. Bu nedenle, insanın helâl yoldan elde ettiği mülk/servet yine helâl yollarda harcanmak durumunda ki mutlak mülk sahibi Allah’a isyan olmamış olsun. Dolayısıyla, helal yoldan elde edilenlerin tasarruf hakkı mutlak manada şahsa ait değil. Bireylerin özel mülkiyetlerine / servetlerine yön veren kurallar var: Mesela servet âtıl durmamalı, âtıl duran servetin zekâtı verilmeli; servetin kullanımında başkalarına zarar verilmemeli yani servet/mülk kapitalistlerin yaptığı gibi güç aracı haline gelmemeli; cimrilik olmamalı israf da olmamalı, toplumun faydasına olan her işte kullanılmalı gibi.

“Vermek Zorunda mıyım” ya da Toplum Mülkiyeti

Bu ve benzer kurallar çerçevesinde, mutlak olarak mülkün Allah’ın olduğunu bilen bireysel mülk sahipleri, mülklerini “toplum mülkiyeti”ne dönüştürebiliyor. Yani helâl yoldan mülk elde eden kişiler, isterlerse ellerindeki imkanları kendi gönül rızaları ile (herhangi bir el koyma vs. gibi zor/cebir olmadan) topluma adayabiliyor.

Eski dönemlerin en yaygın kurumsallaşması olan (ve günümüzde de devam eden) vakıflar bu hamlelerin ürünü. Mesela kimisi ölen bir yakınının adına ve hayrına servetinin bir bölümünü yetimlere yardım olsun diye vakfedebiliyor, kimisi servetinin bir bölümü ile öğrencileri okutuyor, kimisi servetini yoksullara adıyor vs. Böylece insan, Allah’ın mutlak mülkünden kendine düşen şahsi mülkiyeti, toplum mülkiyeti haline getirebiliyor. Böyle yapmakla, elindekilerin hakikatte Allah’tan olduğunu kabul etmiş oluyor ve yine Allah’ın razı olduğu şekilde Allah’ın diğer kullarına (topluma) bir nevi sosyal sorumluluk bilinci ile harcıyor; Hay’dan gelen Hu’ya gidiyor! Bu bakımdan, hakiki sosyal sorumluluk, Hay’dan geleni Hu’ya vermek yani Allah’tan geleni yine Allah’ın kullarına iletme gücü.

Sonuçta; “Mülk Allah’ındır” diyen (kabul eden) biri, öncelikle Allah’ın kurallarına göre mülk ediniyor olmalı ki bu sözünün bir anlamı/değeri olsun, sonrasında Allah’ın kurallarına göre elde ettiği mülkünü yine Allah’ın kurallarına göre kullanmalı ki bu anlam/değer tamam olsun; ki bu kullanım içinde topluma yönelik olanların olması da mümkün. Bu ise Allah’ın verdiği mülkten Allah’ın diğer kullarına da (çeşitli hayır niyetleri ile) nasiplendirme gibi bir yüce gönüllük ve cömertlik demek.

Faruk Taşçı

Prof. Dr. Faruk Taşçı 1982 yılında Rize’nin Pazar ilçesinde dünyaya geldi. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde 2005 yılında tamamlayan Prof. Dr. Taşçı, yüksek lisansını 2007 yılında, doktorasını da 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde bitirdi. Aynı bölümde 28 Aralık 2020’den bu yana Profesör olarak görevini sürdürüyor.Telif kitaplarıSosyal Politikalarda Can Simidi: Sosyal Yardım (2010),Sosyal Politika Ahlâkı (2012, 2017),Türkiye’de Sosyal Politika ve Dönüşüm: Zihniyet, Aktörler ve Uygulamalar (2017),Sosyal Politikada Dezavantajlı Gruplar: Tarih, Yaklaşım ve Uygulama (2018),Bir Şehrin Sosyal Politika Yönetim Rehberi: Esenler Örneği (Ortak, 2019),Sosyal Refah: Bütüncül Bir Perspektif (2020),Sabahattin Zaim: Ahlak, Fikir ve Aksiyon (2021)Uluslararası Öğrencilerin Türk Diline Uyumları: İstanbul Üniversitesi Örneği (Ortak, 2022)Kitap editörlüğüTürkiye’de Sosyal Politika Aktörleri: Zemin ve Uygulama (2017),Sabahattin Zaim ile İktisat, Toplum ve Siyaset (2019),İnsan, Toplum ve İktisat: Sabahattin Zaim Düşüncesinin Ana Hatları (2020),Türkiye’de Sosyal Siyaset Alanın Oluşumu: İstanbul Üniversitesi Geleneği (2021)Sosyal Politikalarda Ak Partili Yıllar (2023)ÇevirisiDevletin Ekonomideki Rolü: İslamî Bir Bakış Açısı (2018)Diğer çalışmalarıUlusal İstihdam Stratejisi 2009 ve 2011 yılı Çalıştayları’nda komisyon üyeliği,10. Kalkınma Planı Sosyal Yardımlar ve Hizmetler Çalışma Grubu’nda (2013) raportörlük görevlerini yürüttüT.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Aile Eğitim Programı İçerik Değerlendirme Çalışması”nda Program Geliştirme Ekibi’nde yer aldı (2022).Polis Meslek Yüksek Okulu’nda “Toplumsal Psikoloji” (2007-2010), Harp Akademileri Komutanlığı’nda “Kamuda İş Etiği” (2013), Diyanet İşleri Başkanlığı Haseki Eğitim Merkezi’nde “Engellilere Yönelik Sosyal Yardım ve Hizmetler” (2015) ve TRT’de Hizmet İçi Eğitim kapsamında “İş Ahlakı” (2022) dersleri verdi.Dönemin T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi’nin de editörlüğünü (2018-2019) yürütmüş olan Taşçı’nın sosyal politika alanında birçok ürünü bulunmaktadır. İslam’da ekonomi ve şehir gibi konular ile de ilgilenmektedir.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.